Proljetne okolišne aktivnosti Eko HUBova širom Bosne i Hercegovine: Inspiriši se i učestvuj!

19. mar, 2021

U okviru projekta „Misli o prirodi!“, kojeg implementira Centar za promociju civilnog društva (CPCD) iz Sarajeva uz finansijsku podršku Švedske, formirano je devet Eko HUBova koji aktivno djeluju na teritoriji ukupno 39 općina na području cijele Bosne i Hercegovine. Rad Eko HUBova se temelji na direktnim kontaktima sa građanima i građankama, organizacijama civilnog društva, medijima, lokalnim vlastima, kompanijama i školama u svom krugu djelovanja.

Uz niz inspirativnih i edukativnih aktivnosti, Eko HUBovi će aktivno dočekati proljeće uz obilježavanje Međunarodnog dana zaštite šuma – 21. marta, Svjetskog dana voda – 22. marta, te Sata za planetu Zemlju – 27. marta uz sinhronizovani poziv za akciju prema svojim lokalnim zajednicama.

Pozivamo vas da pratite i aktivno sudjelujete u proljetnim aktivnostima sljedećih Eko HUBova:

Eko HUB Sarajevo

  • 22.3. – povodom Svjetskog dana voda, Eko HUB Sarajevo će pripremiti video prilog kojim će skrenuti pažnju na gorući okolišni problem onečišćenja Vrela Bosne fekalijama.

Eko HUB Zenica

  • 19.3. od 10:00 do 12:00 sati – povodom Međunarodnog dana zaštite šuma – 21. marta, Eko HUB Zenica organizuje online javno predavanje „Šume i gradsko zelenilo Zeničkog područja i Bosne i Hercegovine“. Predavač će biti prof.dr. Dalibor Ballian, redovni profesor Šumarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Predavanje ćete moći pratiti pomoću aplikacije Zoom:
http://bit.ly/3qA9kuO
Meeting ID: 952 0105 6782
Passcode: 613329

  • 22.3. – povodom Svjetskog dana voda, Eko HUB Zenica će posjetiti mjesnu zajednicu Janjići zbog pokrenute građanske inicijative za zaštitu Janjićkih slapova – potpisivanje peticije protiv izgradnje HE Janjići. Svi oni koji nisu bili u prilici da svojim potpisom podrže ovu inicijativu, mogu to uraditi u prostorijama Eko HUBa Zenica, na Talića brdu 11, Zenica, svaki radni dan od 10:00 do 12:00 sati.

Eko HUB Banja Luka

  • 19.3. – Eko HUB Banja Luka će zajednički sa PD Kesten iz Dervente će označiti stazu Markovac. Inicijativa se implementira prije obilježavanja Međunarodnog dana zaštite šuma (21.3.), kako bi se šetačima omogućilo lakše snalaženje u prirodi. Staza će biti označena prirodnim materijalima, te će biti markirane glavne tačke na putu od Babinog brda do Bunara Kisele vode, do Djevojačkog groba i Markovca. Pored staze će biti postavljene informativne table o najznačajnijim vrstama drveća sa ovog područja.
  • 21.3. – Na Međunarodni dan zaštite šuma – 21. marta, Eko HUB Banja Luka organizuje promotivnu akciju „Posadi voćku”. Aktivni/e građani/ke koji posjete banjalučko izletište Banj brdo (Šehitluke) će od 10 časova, imati priliku preuzeti jednu od 40 sadnica jabuke domaće autohtone vrste „prijedorske zelenike“, koju će posaditi u svojim vrtovima, baštama, imanjima. Takođe, svi/e zainteresovani/e građani/ke će dobiti osnovne informacije – kako pravilno pripremiti zemljište i posaditi voćku.

Eko HUB Blagaj

  • 22..3. od 10:00 do 13:00 sati – povodom Međunarodnog dana zaštite šuma – 21. marta, i Svjetskog dana voda – 22. marta, Eko HUB Blagaj organizuje edukativne prezentacije sa dr.sc Sanelom Riđanovićem, profesorom sa odsjeka biologija, na temu „Rijeke BiH“, kao i niz edukativnih prezentacija i izlaganja eksperata/ica u oblasti konzervacijske biologije i ekologije. Nakon edukativnih prezentacija previđene su izjave za medije na Vrelu Bune, nakon čega slijedi obilazak i performans na Bunskim kanalima sa učesnicima/ama.

Eko HUB Laktaši

  • 21.3. – uz podršku Skupštine opštine Laktaši i načelnika opštine, Eko Hub Laktaši će simbolično obilježiti Međunarodni dan šuma – 21.3. izvođenjem radova na lokaciji park šume koja se nalazi u sklopu Domestica imanja. Ideja je da se park šuma u konačnici uredi po principu arboretuma, te da se unutar nje postave kako edukativni sadržaji poput tabli tako i stolovi i klupe da bi se na toj lokaciji mogla izvoditi nastava na otvorenom za djecu, kao i razne edukacije i seminari za odrasle.

Eko HUB Mostar

  • 21.3. – povodom Međunarodnog dana zaštite šuma, Eko HUB Mostar će organizovati radnu akciju pošumljavanja gradske trim staze (gradski šumski park poznatiji kao Trimuša).

Eko HUB Mrkonjić Grad

  • 27.3. – Eko HUB Mrkonjić Grad, koji radi na očuvanju prirode u općinama Šipovo, Ribnik, Jezero, Glamoč i Mrkonjić Grad, organizuje akciju čišćenja mjesne zajednice Pecka.

Uz pojedinačne aktivnosti, svih devet Eko HUBova će na jedinstven način zajednički obilježiti globalnu inicijativu – Sat za planetu Zemlju, koja se obilježava 27. marta, pozivom na akciju gašenja svjetla na sat vremena širom planete. Iako su ove godine globalne okolnosti drugačije zbog pandemije korona virusa, još uvijek imamo nevjerojatnu priliku da potaknemo promjene – na mreži i iz svojih domova. Eko HUBovi će se pridružiti ovoj inicijativi putem društvenih mreža i dijeljenjem ključnih okolišnih poruka u svojim lokalnim zajednicama.

Eko HUBovi predstavljaju neformalnu mrežu iskusnih organizacija civilnog društva uključenih u procese zaštite okoliša na području 39 općina  (u okviru projekta “Misli o prirodi!”) čiji je zajednički cilj raditi na povećanju uticaja civilnog društva u zaštiti okoliša kroz umrežavanja vladinih i nevladinih organizacija, stručnih lica, medija i mladih na lokalnom i nacionalnom nivou. Konkretno, cilj je do 2025. godine ojačati mrežu Eko HUBova, realizovati zajedničke i konkretne projekte na zaštiti okoliša, poboljšati reputaciju mreže i lokalnih Eko HUBova, ojačati njihov kapacitet i održivost, te konačno, podići nivo svijesti stanovništva Bosne i Hercegovine o značaju zaštite okoliša.       

 

Za dodatne informacije i izjave povodom navedenih događaja, novinari i novinarke mogu se obratiti predstavnicima i predstavnicama Eko HUBova:

Pin It on Pinterest

Share This