Digitalna mapa zagađenja prirode

Vrsta granta

Mediji

Naziv projekta

Digitalna mapa zagađenja prirode

Nosilac projekta

Vicoba d.o.o., portal visoko.ba

Područje djelovanja

Zeničko-dobojski kanton

Cilj projekta

Podizanje svijesti javnosti i predstavnika vlasti na lokalnom i kantonalnom nivou o problemu zagađenosti prirode

Trajanje projekta

6 mjeseci

Opis projekta

Opis projekta: Kroz projekat želimo ukazati na problem divljih deponija i drugih zagađivača prirode u ZDK. Ovo želimo uraditi na način tako što ćemo uključiti građane da nam šalju informacije, fotografije i geo lokacije mjesta gdje je priroda zagađena na ovaj ili onaj način. Nakon što nam građani dojave informacije o mjestima zagađivanja iste ćemo sa fotografijama i lokacijama uvrstiti u digitalnu mapu zagađivača. Digitalna mapa će bit unapređivana sukcesivno sa dobijanjem novih informacija. Na osnovu ove mape i informacija dobijenih od građana kreirat ćemo seriju novih medijskih multimedijalnih sadržaja: članci, istraživačke priče, infografike, mape itd).

Podizanje svijesti javnosti o primjerima dobre prakse gdje je lokalno stanovništvo, preduzeće ili lokalna vlast uočila potrebu za rješavanje određenog ekološkog problema u njihovoj zajednici. Kako bi osigurali što veće učešće građana u angažiranom izvještavanju kreirat ćemo promotivnu kampanju koja će biti rađena kontinuirano u toku trajanja projekta.

Sve navedene aktivnosti će zasigurno dovesti do podizanja svijesti javnosti o ozbiljnom problemu koji nas okružuje, podizanje svijesti lokalnih vlasti o divljim deponijama i lokacijama zagađenja ali i o prirodnim ljepotama koje nas okružuju i koje trebaju zaštitu od zagađenja i onečišćenja kao i primjerima dobre prakse i ekološki osvještenih osoba, preduzeća i institucija.

Pin It on Pinterest