Postanimo glas prirode: Pomozite nam da kreiramo digitalnu mapu zagađenja

26. jun, 2021

Znate za zagađenje okoliša u vašoj ulici, mahali, lokalnoj zajednici? Znate za divlje deponije, nesavjesno odlaganje različitog otpada? Želite postati promjena? Zajedno postanimo Glas prirode i ukažimo na jedan od najvećih problema modernog doba.

Redakcija portala Visoko.co.ba radi na mapiranju zagađenja okoliša u Zeničko-dobojskom kantonu, a upravo vi nam možete pomoći u tome. Zajedno, možemo doprinijeti boljem i zdravijem okolišu, a procedura za učešće vrlo je jednostavna!

Sve što vam je potrebno jeste vaš mobilni telefon, kojim ćete napraviti fotografije i/ili video materijale, lokacija na kojoj se nalazi zagađenje na koje želite ukazati i upitnik koji možete pronaći na kraju ovog teksta.

Popunite upitnik iz projekta „Digitalna mapa zagađenja prirode“ i pomozite nam da kreiramo mapu zagađenja prirode, kojom ćemo nadležnim ukazati na probleme u našim lokalnim zajednicama, kako bi oni bili otklonjeni.

Kroz projekat želimo ukazati na problem divljih deponija i drugih zagađivača prirode u ZDK. Ovo želimo uraditi na način tako što ćemo uključiti građane da nam šalju informacije, fotografije i geo lokacije mjesta gdje je priroda zagađena na ovaj ili onaj način. Nakon što nam građani dojave informacije o mjestima zagađivanja iste ćemo sa fotografijama i lokacijama uvrstiti u digitalnu mapu zagađivača. Digitalna mapa će bit unapređivana sukcesivno sa dobijanjem novih informacija. Na osnovu ove mape i informacija dobijenih od građana kreirat ćemo seriju novih medijskih multimedijalnih sadržaja: članci, istraživačke priče, infografike, mape itd).

Stoga budite i vi dio EKO priče i pomozite nam.

Hvala vam unaprijed!

Izvor:

visoko.co.ba

Pin It on Pinterest

Share This