Priroda i društvo – zastupnici i zastupnice entitetskih parlamenata o zaštiti okoliša

19. maj, 2021

U okviru projekta „Priroda i društvo“  koji implementira Mreža progresivnih inicijativa sa partnerima, održan je konsultacijski sastanak zastupnika i zastupnica Parlamenta Federacije BiH i Narodne skupštine Republike Srpske o načinima aktualiziranja pitanja zaštite okoliša u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti.

U Bosni i Hercegovini, zemlji bajkovitih prirodnih resursa, pitanje zaštite okoliša kontinuirano je u drugom, trećem ili četvrtom planu u odnosnu na dnevno politički javni prostor. Osim što je ovo pitanje egzistencijalno za zdravlje i budućnost društva u BiH, suočavanje sa neriješenim pitanjima u oblasti zaštite okoliša jedan je od koraka koji će se nužno morati tretirati u putu BiH ka EU integracijama.

Na sastanku su učestvovali zastupnici i zastupnice iz osam različitih političkih stranaka iz cijele zemlje, a u narednom periodu planiraju poduzeti inicijative kako bi se različite oblasti po pitanju zaštite okolišaaktualizirale u oba bosanskohercegovačka entiteta.

Zastupnik u Domu naroda Parlamenta FBiH Damir Džeba kazao je kako pitanja zaštite okoliša općenito kao životne sredine u BiH nisu dovoljno prisutna u institucionalnom okviru, misleći prvenstveno na konkretan rad na temama zaštite okoliša u zakonodavnim i izvršnim tijelima vlasti.

„BiH ima ozbiljnih problema sa zagađenošću zraka, voda i tla, nelegalnom i neplanskom iskorištavanju šuma i rijeka, nelegalnim deopnijama otpada i upravljanjem. Žurno je potrebno donositi provedive zakonodavne i izvršne aktivnosti s konkretnim koracima, vremenskim okvirom te mjerenjima učinkovitosti poboljšanja zaštite okoliša i životne sredine.“ – navodi Džeba.

Jasmin Duvnjak, delegat u Domu naroda PFBiH naveo je kako generalno, pitanja zaštite okoliša imaju nezadovoljavajući tretman u javnim politikama u našoj zemlji.  Duvnjak dodaje: „Zakonska regulativa je sasvim solidna, ali su neadekvatni mehanizmu kontrole, monitoringa i sankcionisanja zagađivača u stvarnoj praksi. Čini mi se da najveći broj krivičnih prijava za onečišćenje okoliša podnose udruženja građana i neki društveno-odgovorni pojedinci, dok sistemska reakcija uglavnom izostaje. Stanje će biti bolje onda kada pomirimo tri stvari – ekologiju, ekonomiju i našu ljudsku savjest, i kada shvatimo da su pitanja zdravog okoliša pitanja od vitalnog (životnog) interesa za svakog čovjeka – građanina.“

Potpredsjednik Narodne skupštine RS Denis Šulić stava je da zaštita životne sredine nije tema ili problem za kratkoročno bavljenje na bilo kom nivou, već da se radi o životnoj misiji svakog odgovornog čovjeka.

„Nekada se mislilo da ljudska neodgovornost prema okolini može imati uticaj na neko daleko buduće vrijeme, a danas se zna da je to vrijeme došlo i da se svaka neodgovornost prema životnoj sredini vrlo brzo manifestuje u našem svakodnevnom životu. Zbog toga ja mislim da za svaku odluku koju kao društvo donosimo, moramo praviti analizu na koji način ona može uticati na životnu sredinu i ne smijemo donositi bilo kakvu odluku ukoliko postoji i minimum šanse da je ona loša po okolinu.“ – navodi Šulić.

U narednom periodu, zastupnici i zastupnice će djelovati u okviru parlamenata u kojim obnašaju mandate kako bi aktualizirali pitanja zaštite okoliša.

Pin It on Pinterest

Share This