PRIRODA I DRUŠTVO sa Ramizom Salkićem: Gdje je priroda u politici?

24. jan, 2022

U okviru projekta „Priroda i društvo“ koji implementira Mreža progresivnih inicijativa sa partnerima, realiziran je niz intervjua sa zastupnicima i zastupnicama entitetskih parlamenata o važnosti zaštite okoliša.

Ramiz Salkić je potpredsjednik bh. entiteta  Republika Srpska, kao i član Predsjedništva i Glavnog odbora SDA. Smatra kako u Bosni I Hercegovini postoje pozitivna zakonska rješenja koja podstiču na zaštitu životne sredine.

“Problem nastaje kada nadležne institucije počnu zanemarivati pozitivna zakonska rješenja i prednost počnu davati investitorima i investicijama pravdajući to potrebom za novim ulaganjima, razvojem i radnim mjestima. Entitetski, lokalni organi i sami građani sa malo napora mogli bi u značajnoj mjeri doprinijeti zaštiti okoliša i stvaranju boljih i ugodnijih uslova za život u našim zajednicama. Dovoljno je da svako krene od svog dvorišta, od svog balkona, od svoje lokalne zajednice i uradi ono što se od njega očekuje i što realno ne iziskuje ozbiljna materijalna ulaganja. Malo fizičke aktivnosti pojedinaca i angažmana lokalnih zajednica kroz aktivniji i produktivniji rad uposlenika javnih komunalnih preduzeća promjenilo bi drastično sliku naše životne sredine.” – navodi Salkić.

 

O tome šta političari i političarke mogu napraviti u smjeru stavljanja ove teme na dnevni red u institucije, pa tako i podizanja svjesnosti društva o važnosti zaštite okoliša, Ramiz Salkić govori:

 

“Svako ličnim primjerom i angažmanom u svojoj ulici ili mahali može dati najbolji primjer, a ako ste još uz to i na nekoj poziciji da možete utjecati na kreiranju nekih rješenja još ste u većoj mogućnosti. Preduslov za svaki uspjeh je dosljedno poštivanje zakonskih rješenja i procedura, a ne traženje načina kako da se udovolji određenim zahtjevima za koja vjerujete da krše ili su na ivici da krše pozitivne zakonske propise. Svako od nas treba da ima u vidu da naše prirodno okruženje nije trajna neuništiva vrijednost i da smo mi ti koji tu vrijednost možemo uništiti ili je povećati. Sa takvim pristupom sigurno bi svako od nas mogao značajno doprinijeti očuvanju životne sredine.”

 

Potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska smatra kako se pokazalo da tema zaštite okoliša ne okuplja političare iz različitih stranaka u zajedničko djelovanje.

 

“Prije bih rekao da je ovo zajednička tema za ljubitelje prirode. Nažalost, političare danas okupljaju neke druge teme i interesi. Među njima je malo onih koji razmišljaju o prirodi i posljedicama koje ostavljaju na prirodu određena zakonska rješenja, ali i svjesno kršenje pozitivnih zakonskih propisa. Nisam siguran da bi ova tema mogla okupiti političare da otvoreno razgovaraju na ovu temu osim deklarativne podrške očuvanju životne sredine, a onda ponovo po starom.

Pin It on Pinterest

Share This