PRIRODA I DRUŠTVO sa Bojanom Golijanin: Mogu li mladi drugačije?

19. jan, 2022

U okviru projekta „Priroda i društvo“ koji implementira Mreža progresivnih inicijativa sa partnerima, radimo i razgovaramo i sa mladim političkim aktivistima i aktivistkinjama iz različitih stranaka, kako bi čuli njihovu viziju angažmana na području zaštite okoliša. Bojana Golijanin mlada je političarka i članica mladih SDS Istočno Novo Sarajevo.

“Odgovor većine mojih sugrađana kada želim da započnem razgovar o ekologiji i uopšteno o zaštiti životne sredine jeste kako postoji mnogo većih problema od zagađenja vazduha, uništenja rijeka gradnjom malih hidrocentrala, stvaranje divljih deponija i to je nešto što je poražavajuće – jer zdrava životna sredina predstavlja i zdravog čovjeka. Odnos prema životnoj sredini jeste loš, mi vrlo malo vodimo računa, kako na kolektivnom tako i pojedinačnom nivou o životnoj sredini.  Za nas uvijek je to tema o kojoj se može pričati sutra. Zamenarujemo činjenicu da kakav je naš odnos prema prirodi, biće takav i njen odnos prema nama. Stranke se malo ili nikako u svojim programima osvrću na zaštitu životne sredine i to je nešto što treba mijenjati u budućnosti. Ekonomija možda i jeste jedan od ključnih problema u našoj državi  pa često institucije na uštrb životne sredine žele da poprave tu činjenicu i to je svakako pogrešan pristup. Zakoni postoje, dosta dobro su definisani ali nažalost u praksi se ne sprovode.“ – navodi Golijanin kao komentar na pitanje kako društvo u cjelini danas tretira pitanje zaštite okoliša.

Ova mlada političarka kaže kako na osnovu njenog dosadašnjeg iskustva, mladi i jesu najviše uključeni u proces podizanja svijesti društva o važnosti zaštite životne sredine kroz različita udruženja, planinarska društva, volonterski rad i kako je to pozitivno.

„Toliko imamo prilike i mogućnosti slušati na temu ekologije, načina popravljanja stanja u društvu što svakako mladi dobro koriste. Međutim, još uvijek je vrlo malo mladih u politici i na mjestima na kojima se donose odluke, što sigurno nije izgovor, ali kada su institucije u pitanju ukoliko nemate podršku onih koji su neizostavni onda ni vaša inicijativa ne može proći. Stalna ukazivanja na sve štetne posljedice koje zagađena životna sredina nosi sa sobom, aktivnosti koje uključuju pisanje inicijativa, peticija, uključenje u nevladine organizacije, stalna borba i ukazivanje na posljedice sigurno mogu dovesti do rezultata. U našoj državi postoje zakoni po uzoru na evropske zemlje ali nema redovnog monitoringa da li se ti zakoni sprovode. Postoji teza „zagađivač plaća“, ali pitanje je koliko se ona realizuje. Da li zaista zagađivač plati? To je nešto o čemu treba povesti računa. Ono što mladi poliitčari mogu uraditi jeste vršiti pritisak na različite načine, prvo na predstavnike svojih stranaka, a kasnije i na odbornike ili ako su oni sami odbornici postavljati pitanja organima lokalne vlasti ili državne vlasti, potrebno je biti uporan. Mi već imamo dosta primjera gdje su se pojedinci izborili za pitanja zaštite životne sredine, borimo se protiv izgradnje malih hidrocentrala, u mom gradu predsjednik ekološkog udruženja je na osnovu činjenica i dokaza, podrške sugrađana i medija na određeni period zatvorio gradsku deponiju jer nema propisane sve uslove za rad. Međutim, to i nije, nažalost naišlo na podršku političkih stranaka ni pojedinaca vjerovatno zbog toga što to nije jedna od interesantnih tema za privući glasače. Ali bitno je imati volju i biti uporan.„ – komentiraše Bojana Golijanin.

Govoreći o tome da li je zaštita okoliša tema koja može okupiti ljude iz različitih političkih opcija oko jednog zajedničkog društvenog interesa, mlada političarka kaže kako ovo može i mora biti upravo takva tema.

„Poplave koje su zadesile određen broj gradova ove jeseni u BiH nisu birale ko kojoj političkoj opciji pripada. Kada razgovoramo o zaštiti životne sredine sve nesuglasice treba da stavimo po strani i da razmišljamo samo u jednom smjeru. Životna sredina nije ničije vlasništvo i zajedno moramo da djelujemo. To je u praksi sigurno teško ali zdrava budućnost je naš prioritet. BiH se često nalazi na vrhu ljestvice po zagađenosti vazduha i to je samo jedan od problema koji moramo zajedno početi rješavati. Ako svako u svojoj lokalnoj zajednici djeluje na pravi način na kraju će za sve nas to biti pozitivan ishod.“ – smatra članica mladih SDS Istočno Novo Sarajevo.

„Toliko je važnih tema o kojima se mora pričati i djelovati u što skorijem vremenskom periodu. Sve je prioritet. Izgradnja malih hidrocentrala nepovratno uništava jedno od najvećih blaga koje imamo u našoj zemlji, a to su rijeke. Teška je riječ zločin ali usmjeriti rijeku u cijev, plavi dragulj stvarno je velikim slovima zločin jer tako uništimo i sav životinjski i biljni svijet i poremetimo lanac ishrane. Zatim nelegalno i neadekvatno odlaganje otpada koje zagađuje i vazduh i zemljište i indirektno djeluje na zdravlje čovjeka. Međutim, prioritet djelovanja jeste zagađen vazduh. Statistički podaci pokazuju da smo prvi u Evropi, a drugi u svijetu po zagađenosti vazduha. Sve više je djece oboljele od respiratornih bolesti. To da skoro svaki dan zauzimamo prva tri mjesta po zagađenju vazduha u svijetu nije nimalo naivno – to znači da smo već trebali da djelujemo i to jeste prioritet u ovom trenutku. Zagađen vazduh direktno utiče na zdravlje čovjeka i taj gorući problem ne smijemo zanemariti. Neophodno je uključiti svu naučnu zajednicu, eksperte, predstavnike institucija, jer samo zajedno uz cjelokupnu uključenost društva moramo djelovati – kroz zakone, analize, dobre evropske prakse, može se naći rješenje.” – zaključuje Bojana Golijanin, mlada politička aktivistkinja i  učesnica projekta Priroda i društvo.

Projekat Priroda i društvo realizira se uz podršku projekta „Misli o prirodi!“ koji implementira Centar za promociju civilnog društva, a finansijski podržava Švedska.

Pin It on Pinterest

Share This