PRIRODA I DRUŠTVO sa Amerom Obradovićem: Gdje je priroda u politici?

23. nov, 2021

U okviru projekta „Priroda i društvo“ koji implementira Mreža progresivnih inicijativa sa partnerima, realiziran je niz intervjua sa zastupnicima i zastupnicama entitetskih parlamenata o važnosti zaštite okoliša.

Amer Obradović zastupnik je Nezavisnog bloka u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH i učesnik projekta „Priroda i društvo“. Odnos prema zaštiti okoliša procjenjuje – lošim.

Građani i institucije okoliš posmatraju kao nešto tuđe, nešto o čemu drugi trebaju brinuti. Razmišlja se tipa – samo nek’ nije u mojoj avliji, samo nek’ nije u mom autu. I onda to smeće završi svuda oko nas. Dovoljno je vidjeti smeće pored cesta, u rijekama, na izletištima… Nemamo svijesti, niti odgovornosti, nažalost. Naravno, institucije imaju veću odgovornost da naprave zakonski okvir kako bi građani imali veću svijest o zaštiti okoliša. Taj naš loš odnos moramo mijenjati i institucije su te koje moraju donositi strateške dokumente i pravce. Moderne demokratske zemlje ubrzano rade na tome, a mi u FBiH i čitavoj Bosni i Hercegovini, bojim se, zarobljeni smo u neke druge teme, u etničke priče gdje se zaštita okoliša posmatra kao sporedna, nebitna stvar, a poticaji za te svrhe se zloupotrebljavaju u stranačke i privatne svrhe. Okoliš je jedno od važnih pitanja za našu budućnost.„ – navodi Obradović.

Stavljati teme zaštite okoliša na dnevni red u zakonodavna i izvršna tijela, te u javni prostor dužnost je političara i političarki, smatra ovaj zastupnik.

„Poznato je da nema ubrzanog društvenog i ekonomskog razvoja bez postizanja okolišne održivosti. Za to su potrebne su efikasne, transparentne, inkluzivne i odgovorne javne institucije, na čemu treba insistirati, te organizirati kampanje i stimulirati debatu o politikama u ovoj oblasti, po ugledu što upravo radimo u projektu ”Priroda i društvo”. Političari na svim nivoima bi trebali raditi na podizanju svijesti o zaštiti okoliša. Od vitalnog značaja je pokrenuti inicijative za modernizaciju nastavnih planova i programa osnovnih i srednjih škola, uz razvoj zelenih vještina, kako bi se zaštita okoliša postala kompatibilna sa tržištem rada i klimatskim promjenama. Političari moraju biti okrenuti prema inovacijama, koje se ogledaju u uvođenju i primjeni novih, posebno digitaliziranih tehnologija i usluga i u ovom važnom životnom segmentu.“ – ocjenjuje zastupnik Amer Obradović.

A kako delegirati ovu temu u političke krugove gdje je sukob dominantna dinamika funkcionisanja i može li zaštita okoliša upravo biti zajedinčki interes različitih političkih opcija, Obradović odgovora:

Može i mora, zato što je to vitalna tema za sve građane. Često se u ovoj zemlji poziva na tzv. vitalni nacionalni interes, a ja mislim da je zaštita okoliša bukvalno vitalni interes svih ljudi u Bosni i Hercegovini. Zato vjerujem da ima političara koji su, bez obzira na stranačku pripadnost, spremni raditi na ovim temama i konkretno realizirati akcije koje stimuliraju zajedničke projekte podizanja svijesti o zaštiti okoliša i razvoja tzv. ”zelenih radnih mjesta”, od civilnog društva i privrednih subjekata pa do institucija. Vjerujem da je važno jačati institucije i kadrove koji se bave okolišom, prirodom i kulturnim naslijeđem, usaglašavati zakonodavstvo o okolišu sa zakonodavstvom EU, definirati prava i obaveze vlasnika resursa u upravljanju okolišem i prirodnim naslijeđem, unaprijediti ekonomske instrumente poštivanjem načela ”zagađivač plaća” i “korisnik plaća” itd, što je navedeno u usvojenoj Strategiji razvoja FBiH za period 2021. – 2027. godina.

„Dekarbonizacija je velika tema. To je za buduće vlade na svim razinama koje se više neće moći gurati pod tepih. Složeno je i teško pronaći prave modele, ali to moramo uraditi, jer je alternativa urušavanje čitavog elektroenergetskog sistema i opasnost po zdravlje ljudi. Ne vidim da u ovom mandatu vladajući imaju hrabrosti da išta ozbiljno urade. Druga tema koja bi mogla donijeti brojna poboljšanja jest okolišno prihvatljiv transport, gdje trenutno vladaju naftni lobiji. I za ovo pitanje ne vidim spremnost među vladajućom većinom. Ono gdje bi se moglo nešto značajnije uraditi, bez velike političke debate i interesa pojedinih grupa povezanim sa političkim moćnicima, jesu projekti efikasnosti i ekonomičnosti postojećeg sistema upravljanja otpadom. Tu postoje brojne mogućnosti, kao i međunarodna iskustva i fondovi da se uspostave ekonomski i okolišno održivi sistemi upravljanja otpadom.“ – zaključuje zastupnik Nezavisnog bloka Amer Obradović ističući upravo ove teme kao prioritetne u svom političkom djelovanju u oblasti zaštite okoliša u budućnosti.

Intervju je originalno objavljen na web stranici Mreže progresivnih inicijativa.

Pin It on Pinterest

Share This