Prijava: Nezakonito vadio šljunak i prodavao drugima

08. okt, 2021

Prirodni šljunak i pijesak je u kontinuitetu prodavalo domaćim kupcima u količini od 242.850,22 m 3 čime je ostvarilo protivpravnu imovinsku korist za navedeno privredno društvo u iznosu od 2.329.772,78 KM bez PDV-a.

Policijska uprava Doboj,  30.09.2021. godine, Okružnom javnom tužilaštvu Doboj podnijela je Izvještaj o izvršenom krivičnom djelu protiv lica inicijala P.Đ. iz Dervente, zbog osnova sumnje da je  u periodu od 01.05. do 17.07.2017. godine izvršilo krivično djelo „Zloupotreba ovlašćenja u privredi“ i u periodu od 18.07.2017. do 31.03.2021. godine, izvršilo krivična djela  „Nezakonito postupanje u privrednom poslovanju“ i „Protivpravno zauzimanje i eksploatacija prirodnih bogatstava i dobara od opšteg značaja“.

Prijavljeno lice inicijala P.Đ. postoji osnov sumnje da je kao odgovorno lice jednog privrednog društva iz Dervente, na području grada Doboja sa zemljišnih parcela u blizini korita rijeke Bosne obavljalo privrednu djelatnost iskopa, vađenja i prodaje prirodnog šljunka i pijeska bez potrebnih zakonskih odobrenja pa samim time bez plaćanja odgovarajućih naknada, a u namjeri da tom privrednom društvu pribavi protivpravnu imovinsku korist, a izvađeni materijal je deponovalo na poljoprivrednom zemljištu na kojem se nalazi postrojenje separacije bez odobrenja, te takvo zemljište koristilo u nepoljoprivredne svrhe izbjegavši platiti naknadu za izmjenu namjene zemljišta.

Prirodni šljunak i pijesak je u kontinuitetu prodavalo domaćim kupcima u količini od 242.850,22 m 3 čime je ostvarilo protivpravnu imovinsku korist za navedeno privredno društvo u iznosu od 2.329.772,78 KM bez PDV-a.

Takođe navedeno lice suprotno svim zakonskim propisima nije vršilo prijavu, obračun i uplatu naknade za korišćenje mineralne sirovine, pa je na taj način pri izvršavanju zakonskih obaveza – plaćanja naknade za mineralne sirovine uskratilo sredstva koja predstavljaju prihod Republike Srpske i grada Doboja u ukupnom iznosu od 140.967,16 KM, što predstavlja štetu za budžet Republike Srpske i gradski budžet Doboja, a korist za pomenuto društvo, stoji na sajtu MUP RS.

Izvor:

BN

Pin It on Pinterest

Share This