Posjete školama Eko HUBova Maglaj i Zenica: Ulazimo u završni dio implementacije akcionih planova

04. dec, 2021

Početak mjeseca decembra obilježile su posjete školama u Zenici, Žepču i Usori.

Prvog dana decembra Sabina Jukan, savjetnica za zaštitu okoliša, zajedno sa predstavnicama ambasade Švedske u BiH Evom Smedberg, savjetnicom za razvoj saradnje i Aišom Bijedić, programskom službenicom, posjetila je OŠ „Meša Selimović“ iz Zenice. Učenici/ice i uposlenici/ice ove škole pripremili su srdačan doček i predstavili na poseban način aktivnosti koje implementiraju kroz Akcioni eko plan (AEP) kreiran u okviru našeg projekta “Misli o prirodi!”. Učenice/i ove škole su okolišne aktivnosti koje ova škola provodi predstavili kroz razgovor, pjesmu i radove koji su se mogli vidjeti na svakom koraku škole. Predstavnica Švedske je imala priliku i zasaditi drvo u dvorištu škole kao simbol saradnje dvije zemlje. Ova škola uspješno ulazi u završnu fazu implementacije svog AEP i primjer je kako sistemskim i odgovornim planiranjem se mogu realizirati sve zacrtane aktivnosti. Predstavnici/ice škola su zahvalni Centru za promociju civilnog društva na pruženoj kontinuiranoj tehničkoj kao i Švedskoj na finanasijskoj podršci tokom implementiranja aktivnosti.

Drugog dana decembra Sabina Jukan je posjetila dvije srednje škole iz Žepča i Usore. Srednja mješovita škola Žepče i Mješovita srednja škola Stjepana Radića Usora su dvije od deset srednjih škola koje su uključene u program “Eko škola” projekta “Misli o prirodi!”. Obje škole su odličan primjer kako škole koje edukuju učenike/ice za različita zanimanja mogu biti okolišno odgovorne.

U Srednjoj mješovitoj školi Žepče učenici/ice sami od recikliranih materijala kreiraju nove vrijednosti kao što su klupe, kante, maske za lice, cekere itd. Učenici/ice ove škole su nam rekli da su kroz aktivnosti koje ova škola realizira kroz naš projekat primjetili/e pozitivne promjene po pitanju okolišno odgovornog ponašanja svojih kolega/ica. Eko patrole u ovoj školi se realiziraju putem dežurnih učenika/ica i do sada nisu imali problema sa primjenom ove aktivnosti iz AEP. Škola ima dobru saradnju sa lokalnom zajednicom a njeni uposlenici/ice su aktivno uključeni u aktivnosti AEP.

Mješovita srednja škola Stjepana Radića Usora je primjer srednje škole koja ima odličnu saradnju sa lokalnom zajednicom kroz aktivnosti recikliranja. Ova škola je uz podršku lokalne firme za odvoz PET ambalaže razvila mrežu sakupljača od roditelja, preko lokalnih ugostiteljskih objekata do drugih lokalnih firmi koji žele podržati školu u ovoj aktivnosti, ali i dati doprinos zaštiti okoliša. Učenici/ice su od samog početka implementacije AEP uključeni u rad Eko patrola obzirom da se u ovoj školi nastava realizirala redovno. I u ovoj školi su učenici/ice od otpadnih sirovina uz podršku lokalne firme, koja im je donirala svoje otpadne materijale, sami kreirali sto i klupe koji sada krase hol škole. I ovdje su nam istakli kako su učenici/ice kao i uposlenici/ice postali okolišno osjetljiviji a sve kao rezultat aktivnosti koje provode kroz naš projekat.

Obje srednje škole su iskazale zahvalnost na kontinuiranoj podršci CPCDa ali i spremnost za nastavak okolišnih aktivnosti i poslije realizacije projekta.

Pin It on Pinterest

Share This