Poništena okolinska dozvola za izgradnju i korištenje mHE na rijeci Rami

22. maj, 2024

Aarhus centar u BiH javlja kako su danas zaprimili još jednu pozitivnu presudu u nizu!

Naime, poništena je okolinska dozvola investitoru ECCO-CRIMA d.o.o. Prozor-Rama za izgradnju i korištenje mHE na rijeci Rami (5 mHE u nizu) mHE Gradina, Modri Vir, Crni most, Gračanica i Marina pećina!

“Kantonalni sud u Sarajevu je utvrdio da je u ovom predmetu nedostajala ocjena provedenih dokaza od strane nadležnog Ministarstva, te da isto nije cijenilo ni primjedbe i sugestije na zahtjev za obnovu okolinske dozvole upućene od strane zainteresovane javnosti. Također, Ministarstvo nije obrazložilo zašto smatra da nije obavezna izrada studije o procjeni uticaja na okoliš za ovih 5 malih hidroelektrana.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma je propustilo obavezu adekvatnog informisanja javnosti, obzirom da je dopis za dostavljene mišljenja upućeno samo općini Prozor-Rama i kantonalnom Ministarstvu, a pri tome ne obrazlaže zašto javnost nije bila uključena.

Još jednom smo dokazali da se dozvole za štetne male hidroelektrane izdaju na netransparentan način, što dovodi do devastacije vrijednih prirodnih bogatstava naše zemlje.

Aarhus centar u BiH nastavlja pravne borbe u cilju zaštite okoliša!”, navodi se u objavi.

Izvor: abrasmedia.info

Pin It on Pinterest

Share This