Pokreće se društvena banka sjemena “Sjemenčica”

06. okt, 2021

U okviru projekta «Misli o prirodi!» kojeg predvodi Centar za promociju civilnog društva, a finansijski podržava Švedska, u suradnji sa Eko HUBom Mostar (Udruženje građana Nešto Više) pokrenuta je kampanja «Ja sadim, a ti?».

Namjera kampanje je da se motivira što više ljudi da, čak i na malenim prostorima kao što su balkoni ili terase, osnuju svoje jestive vrtove. Kampanji su se, pokrenutoj u aprilu 2020, osim vrtlara/ica početnika/ica uskoro pridružili i oni koji imaju puno iskustva i znanja, a koje nesebično dijele u našoj zajedničkoj Facebook grupi „Ja sadim, a ti?“.

Došlo je vrijeme da napravimo sljedeći korak: osnivamo društvenu banku sjemena! Aktivnošću članova/ica grupe, već odavno se između nas dijele viškovi sjemenki otpornih sorti povrća, voća, začinskog i ljekovitog bilja, te cvijeća.

U oktobru 2021.godine, u EkoHUBu Mostar, organiziraćemo sva sjemena koja zadnjih godina reproduciramo na imanju, te koja naši članovi/ce donesu ili pošalju iz svojih vrtova – u jedan poseban ormarić. Tako da svi naši članovi/ce imaju uvida na grupi šta sve imamo na raspolaganju, kako bi mogli poželjeti i besplatno dobiti ono što bi voljeli uzgajati.

Kako bi se banka mogla stalno nadopunjavati, članovi/ce koji dobiju sjemena preuzimaju odgovornost da će sjemena dalje reproducirati (sačuvati naredne sezone), i dio (predlažemo minimalno 30%) vratiti natrag u banku, kako bi se krug korisnika/ca širio.

Članovi/ce grupe već jedni drugima poklanjaju sjemena, čime je i bila inspirirana ova aktivnost.

Svi koji se žele priključiti inicijativi, mogu se pridružiti Facebook grupi „Ja sadim, a ti?“ gdje će se narednih dana objaviti pristupnica Društvenoj banci sjemena „Sjemenčica“.

Pin It on Pinterest

Share This