Pobjednice i pobjednik nagradnog konkursa Eko novinari/ke

20. nov, 2023

U junu 2023. godine smo otvorili treći nagradni konkurs za novinare i novinarke koji obrađuju teme okoliša u Bosni i Hecegovini, a sve sa ciljem motiviranja i nagrađivanja onih koji odgovorno, uticajno i pravovremeno izvještavaju na temu zaštite okoliša!

Na konkurs su se mogli prijaviti novinari i novinarke iz cijele Bosne i Hercegovine koji su u periodu od 1. juna 2022. godine do 30. juna 2023. godine obrađivali okolišna pitanja. Za dva mjeseca, koliko je trajao nagradni konkurs, na našu adresu stiglo je preko 80 članaka, video priloga i fotografija, od kojih je 75 zadovljavalo postavljene kriterije.

Tročlana komisija je nakon dva mjeseca, uspješno evaluirala pristigli sadržaj i nepristrasnim bodovanjem odabrala pobjednike u tri kategorije.

U kategoriji Tekst, nagrada Lenovo laptop IdeaPad i ruksak za najbolji ocjenjeni članak, sa ukupno 86,66 boda ide u ruke perspektivnoj i mladoj novinarki portala mondo.ba Nikolini Damjanić iz Banja Luke. Nikolinu pobjedničku priču, naziva Ekološka opasnost: Da li znate koje su to “crne tačke” u Srpskoj? možete pročitati ovdje.

U kategoriji Audio/video prilog, nagrada DJI OSMO mobile 6 gimbal za najbolji prilog sa terena, sa osvojena 88,33 boda ide u ruke novinarki Radio-televizije BN, Vesni Vukimirović iz Doboja, za prilog KAD SE RIJEKE POBUNE: Devastacija korita naših rijeka velikih je razmjera, sve rijeke ugrožene?! koji možete pogledati ovdje.

I na kraju, u kategoriji Fotografija, nagrada GoPro Hero 8 kamera, ide u ruke novinara fotografa Dženata Drekovića iz Centra za istraživačko novinarstvo (cin.ba), Sarajevo za prateće fotografije članka Zagađivači rijeka van domašaja inspekcije koje možete pogledati ovdje. Dženat je odlukom tročlane komisije osvojio 85 bodova!

Konačni poredak, kao i osvojene bodove novinara i novinarki koji/e su učestvovali/e u ovom nagradnom konkursu možete pronaći u nastavku:

  1. Bodovanje tročlane komisije
  2. Konačni poredak

Čestitamo pobjednicama i pobjedniku, a ohrabrujemo sve novinare i novinarke da nastave govoriti i pisati o temama koje se tiču zaštite okoliša u našoj zemlji. Naredne godine, otvaramo i četvrti nagradni konkurs i radujemo se novim pričama.

Pin It on Pinterest

Share This