Plinske peći povećavaju izloženost dušikovom dioksidu iznad standarda SZO – studija

09. maj, 2024

Nedavna studija objavljena u Science Advances upozorila je na zabrinjavajuće razine izloženosti dušikovom dioksidu (NO2) povezane s upotrebom plinskih i propanskih uređaja u zatvorenom prostoru. Istraživanje, koje je analiziralo nivoe NO2 u različitim domaćinstvima, pokazalo je da uređaji na gas i propan u zatvorenom prostoru doprinose koncentraciji NO2 koja dostiže i do 75% preporučenog standarda Svetske zdravstvene organizacije za izlaganje u zatvorenom i na otvorenom.

Glavni autor studije, Yannai Kashtan, naglasio je da direktno sagorijevanje fosilnih goriva u kućama, kao što su plinske peći, značajno doprinosi nivou zagađenja u zatvorenom prostoru. Iako ventilacija može ublažiti dio zagađenja, nije u potpunosti efikasna, naglašavajući važnost rješavanja zagađenja na njegovom izvoru.

Izloženost NO2 je posebno zabrinjavajuća jer može iritirati disajne puteve i pogoršati respiratorna stanja poput astme. Studija procjenjuje da je kronična izloženost NO2 iz peći povezana s brojnim slučajevima respiratornih bolesti širom svijeta. Iznenađujuće, otkriveno je da nivoi NO2 brzo migriraju u različite dijelove domova, zadržavajući se na opasnim nivoima satima nakon upotrebe peći.

Veličina domaćinstva igra značajnu ulogu u izloženosti NO2, sa manjim stanovima koje imaju veće stope hronične izloženosti u poređenju sa većim domovima. Osim toga, studija otkriva disparitete u izloženosti NO2 na osnovu rasnih i socioekonomskih faktora. Domaćinstava sa niskim primanjima su neproporcionalno pogođena, sa višim stopama izloženosti NO2 u poređenju sa nacionalnim prosjekom (podaci važe za SAD).

Nejednak teret izloženosti NO2 dodatno je otežan činjenicom da neki pojedinci, posebno oni sa nižim primanjima, mogu pribjeći korištenju peći i pećnica za grijanje tokom hladnijih mjeseci. Ova praksa ne samo da doprinosi zagađenju u zatvorenom prostoru, već predstavlja i zdravstvene rizike i finansijska opterećenja.

Štaviše, plinske peći emituju metan, snažan staklenički plin, što doprinosi ekološkoj zabrinutosti. Kao rezultat toga, mnogi gradovi u SAD-u razmatraju mjere za promoviranje elektrifikacije zgrada, postepeno ukidanje plinskih uređaja u novim zgradama. Kao odgovor na ove nalaze, sve je veći poziv na akciju za rješavanje pitanja kvaliteta zraka u zatvorenom prostoru, posebno u domovima u kojima ljudi provode većinu svog vremena. 

Izvorna studija: science.org

Pin It on Pinterest

Share This