PLAŽA KAMEN: Sana je bitna cijelom svojom dužinom

24. aug, 2023

Nakon mnoštvo akcija na gradskom kupalištu u Prijedoru, omladinci i omladinke iz OO „Čuvari Sane“ Prijedor zasukali su rukave te akcije nastavili i na drugim kupalištima. Neke od ljetnih akcija uključuje košenje i uređenje Ljubinog broda, košenje na Ušću, pomoć u sređivanju kupališta kod Kožare, a na red su došle i druge opštine kroz koje protiče rijeka Sana.

Ovoga puta donosimo priču o opštini Oštra Luka, tačnije selu Usorci i prelijepoj plaži „Kamen“. Jedna od najljepših i najposjećenijih plaža tokom vrelih dana, te jedna od onih čija dubina i čistoća itekako privlače sve zaljubljenike u rijeke i okoliš.

„Čuvari“ su uz dogovor sa predstavnicima opštine i lokalcima odredili šta bi se sve moglo uraditi, a što bi doprinijelo unapređenju ovog poznatog kupališta, kakav sadržaj bi bio potreban da se cijela zajednica pomjeri jedan korak ka zajedničkom djelovanju za zaštitu Sane. I desilo se! Odrađene su mini akcije gdje su pored košenja zatravnjene površine došli novi elementi, elementi dječijeg igrališta, klupe i stolovi. Kad se male ruke slože, sve se može. Montirano je postolje sa dvije ljuljačke, klackalica, tobogan, konjić sa oprugom, šest klupa i jedan stol. Pored toga je posađeno petnaestak sadnica, koje doprinose sveukupnoj slici kupališta ali i one sadnice koje će u narednom periodu praviti pravi hlad te olakšati velike vrućine.

Treba biti svjestan standarda i uslova u kojima živimo. Lako je otići na more u Hrvatsku, Crnu Goru, danas je jednostavno otići i do Španije, Italije… ali šta oni koji nemaju mogućnost da idu tamo? Šta sa onima koji nemaju mogućnost da idu svaki dan do grada gdje su uređenija kupališta i veliki događaji? Jedna od mještanki je izjavila: „Napokon i nama nešto da se lijepo uradi, da se i naša djeca imaju gdje skupiti i igrati zajedno. Svaka vam čast na ideji!“ Stoga su se „Čuvari“ odlučili upravo na djelovanje u ovoj maloj lokalnoj zajednici koja broji nešto više od dvije hiljade stanovnika, da ovakvim gestom pokažu da brinu o ljudima, o Sani, da onim najmlađima obezbijede prostor za igru, druženje i uživanje tokom cijele godine, jer često i sami zaboravljamo onu poznatu staru da su djeca ukras svijeta, a još češće da je Sana bitna cijelom svojom dužinom!

Piše: Milan Sadžak

Pin It on Pinterest

Share This