Pionirski skok u očuvanju nosoroga: unapređenje reproduktivnih tehnologija

01. feb, 2024

Dobre vijesti za početak godine: grupa poznata kao BioRescue uspješno je začela nosoroga putem in vitro prijenosa embriona. Ovaj historijski podvig ne samo da unapređuje zaštitu južnih bijelih nosoroga, već i otvara vrata potencijalnom očuvanju ozbiljno ugroženog sjevernog bijelog nosoroga od izumiranja.

Dana 24. septembra 2023., BioRescue tim, kojim koordinira Leibniz institut za istraživanje zooloških vrtova i divljih životinja (Leibniz-IZW), uspješno je transplantirao embrion južnog bijelog nosoroga u Curru, surogat majku u kenijskom zavodu Ol Pejeta Conservancy. Ovaj embrion, nastao in vitro iz sakupljenih jajnih ćelija i sperme, izrastao je u dobro formiran muški embrion dužine 6,4 cm, što ukazuje na trudnoću od 70 dana.

Detaljno ispitivanje temeljnog postupka:

Uspjeh prve trudnoće nosoroga putem in vitro prijenosa embriona je prekretnica u očuvanju divljih životinja. Rigorozna metodologija BioRescuea, koja kombinuje naučna saznanja i etička pitanja, pripremila je teren za mogući povratak populacija nosoroga, posebno visoko ugroženog sjevernog bijelog nosoroga.

Prevazilaženje neistražene teritorije:

Postupci prijenosa embrija, koji se obično koriste u reprodukciji ljudi i domaćih životinja, bili su novi za nosoroge. Stručnjaci za BioRescue, predvođeni Thomasom Hildebrandtom, suočili su se s ogromnim problemom osmišljavanja procedura, tehnika i specijalizirane opreme specifične za biologiju nosoroga. Ovaj pionirski rad pokriva više od decenije proučavanja, testiranja i prilagođavanja, a završava se uspješnim prijenosom embrija južnog bijelog nosoroga.

Etičke mjere zaštite i protokoli:

Prepoznajući etičke implikacije njihovog revolucionarnog rada, BioRescue tim je redovno izlagao svoje tehnike temeljitom etičkom pregledu. Angažman Univerziteta u Padovi garantuje da se svaka moguća situacija i opasnost propisno procjenjuju, naglašavajući važnost dobrobiti životinja i dobrobiti svih učesnika u ovoj osjetljivoj proceduri.

Pravovremeni preokret:

Razmišljajući o postignuću, Thomas Hildebrandt naglašava gorko priznanje Currine prerane smrti, surogat majke implantiranog embrija. Međutim, on je uvjeren da će ovaj dokaz koncepta biti prekretnica za opstanak sjevernog bijelog nosoroga i zdravlje ekosistema Centralne Afrike. Efikasna procedura sada pruža priliku za sjeverne bijele nosoroge da zatrudne u naredne dvije do tri godine.

Urgentnost i budućnost očuvanja nosoroga:

Sa samo dva sjeverna bijela nosoroga koja su ostala na svijetu, potreba da se na svijet donese mladunče ove vrste je ogromna. Opstanak podvrste zavisi od preživjelih embriona, koji su kriokonzervirani u Njemačkoj i Italiji. Vjerovatno rođenje brojnih mladih sjevernog bijelog nosoroga, iako je veliki podvig, izaziva zabrinutost zbog poteškoća s genetskom raznolikošću, a stručnjaci razmatraju uređivanje gena kao buduću opciju.

Međunarodna saradnja i uticaj na očuvanje:

Uspjeh BioRescueovih napora pokazuje vrijednost međunarodne saradnje u rješavanju globalnih zabrinutosti za očuvanje. Institucije i stručnjaci iz Kenije, Belgije, Austrije i Italije formirali su multidisciplinarno partnerstvo, pokazujući vrijednost ujedinjenja globalnih resursa, znanja i vještina za zajednički cilj očuvanja.

Pogled u budućnost:

Istraživači žele da se podvrgnu daljnjim transferima embriona, što bi možda dovelo do rođenja šestero mladih sjevernog bijelog nosoroga u kratkom vremenskom periodu. Cilj je da ovi potomci budu u mogućnosti da komuniciraju sa Najin i Fatu, dve poslednje ženke svoje vrste, i steknu važne društvene osobine. Preživjeli embrioni su trenutno bazirani na jajima iz Fatu i spermi dva mužjaka. Ako se rodi više sisara, može se istražiti uređivanje gena kako bi se poboljšala genetska raznolikost, moguće uključivanjem genetskog materijala iz muzejskih uzoraka.

U zaključku, uspjeh prijenosa embriona južnog bijelog nosoroga nije samo naučno dostignuće, već i izvor optimizma za zajednicu očuvanja ugroženih vrsta. Predanost BioRescuea pomicanju granica reproduktivne tehnologije nosoroga pokazuje želju da se osigura budućnost ovih prekrasnih životinja. Uz izglede za buduća otkrića i moguće oživljavanje populacije sjevernog bijelog nosoroga, ovaj podvig pokazuje snagu ljudske kreativnosti u suočavanju s gubitkom biodiverziteta. Jedno je sigurno – svijet sa zebnjom iščekuje sljedeća poglavlja u ovoj jedinstvenoj priči očuvanja, rasta i razvoja.

Pin It on Pinterest

Share This