Osvrt na Konferenciju Zelena ekonomija

30. nov, 2020

Četvrta po redu konferencija „Zelena ekonomija u BiH – mogućnosti i prepreke“ čije održavanje je Fondacija Heinrich Böll realizovala u Sarajevu 26. i 27. novembra 2020. g. je bila posvećena Deklaraciji o Zelenoj agendi koju su predstavnici/e BiH potpisali 10. novembra 2020. g. u Sofiji na samitu Berlinskog procesa.

Potpisnici/e Deklaracije su ugovorne strane Energetske zajednice EU: Albanija, BiH, Crna Gora, Kosovo, Sjeverna Makedonija i Srbija, a ovim činom im se otvara pristup fondu od 9 milijardi eura za provedbu mjera čime će se otvoriti vrata investicijama EU u iznosu od 20 milijardi eura.

Deklaracija o Zelenoj agendi za zapadni Balkan je dio Zelenog plana EU  koji predstavlja spisak mjera s kojim bi do 2050. godine Evropa postala klimatski neutralan kontinent, a da pri tom privredni rast ne bude povezan s upotrebom resursa. Mjere su sprječavanje klimatskih promjena i zagađenja, razvoj energije, mobilnosti i cirkularnosti ekonomije kao i razvoja biodiverziteta, održive poljoprivrede i proizvodnje hrane. Sve ovo je važno jer na početku 21-og vijeka od osam miliona vrsta koje postoje na planeti – njih milion je u opasnosti, a šume i okeani su stalno izloženi onečišćenju i uništenju.

EU će do 2030. godine definisati energetske i klimatske ciljeve u skladu s pravnim okvirom Energetske zajednice i pravnom tekovinom EU, a obećanje je da će u cijelom ovom procesu biti zaštićeno zdravlje i dobrobit građana/ki, ali i sačuvana radna mjesta.

Pojednostavljeno: cilj je smanjiti zagađenje, bolje štititi okoliš, štedjeti električnu energiju ili trošiti onu iz obnovljivih izvora. Dakle provesti energetsku tranziciju koja, između ostalog, uključuje i pojmove zelena arhitektura, dekarbonizacija, ali i građanska energija.

Tokom drugog dana konferencije razgovaralo se o cirkularnoj ekonomiji i ruralnom razvoju. Cirkularna ekonomija je bitna, ako želimo da postignemo ciljeve unutar ove deklaracije. Ona podrazumijeva ekonomski sistem zatvorenih petlji u kojem sirovine, komponente i proizvodi gube na vrijednosti što je manje moguće, koriste se obnovljivi izvori energije, a srž sistema je u osnovi.

Jedan od učesnika same Konferencije, Amar Čengić je istakao: “Motiv za prisustvo na ovoj konferenciji našao sam u potrebi da dobijem uvid i saznanja o prednostima i preprekama koje se pojavljuju u energetskoj tranziciji Bosne i Hercegovine, sa kojim se susreću predstavnici/e realnog sektora. Organizatori/ce zaslužuju sve pohvale zbog odabira panelista/ica i na moderiranju događaja. Učesnici/e su imali priliku da čuju stručnjake/inje različitih pozadina i saznaju na šta se region obvezao u nedavno potpisanoj Zelenoj Agendi za Zapadni Balkan, stvarni stav stanovnika BiH prema energetskoj tranziciji (rezultati opsežne ankete), pokazatelje stvarnog stanja aeropolucije, odvoza smeća i još puno korisnih predavanja. Posebno mi se svidjelo što su na konferenciji govorili ljudi koji su bili dio ili su pratili tok “zelenih” promjena u Makedoniji, Sloveniji ali i BiH (Tuzla) zbog kojih mi je bilo lakše shvatiti šta radimo dobro, a gdje se javljaju problemi i koje to korake treba pratiti ka kreiranju zdravije i bolje budućnosti za sve nas.”

Ono što dodatno treba naglastiti jeste da deklaracija (lat. declaratio: izjava, proglas) predstavlja proglas političke, pravne ili druge naravi u obliku svečane izjave koja sadrži temeljna načela ili stajališta o nekom važnom problemu. U međunarodnim odnosima deklaracija je izjava koju dvije ili više država zajednički daju o postignutom sporazumu ili o nekome načelnom pitanju. Što znači da deklaracija nije jasan pravni dokument čije odredbe zakonodavstvo nalaže kao neophodne za sprovođenje, nego su to preporuke koje bi se trebale sprovesti da bi se određeni sistem unaprijedio. BiH nedostaju zakoni koji će se donijeti jednoglasno na državnom nivou i kao takvi biti obavezni za sprovođenje.

No ključno pitanje ostaje: Može li BiH sve to realizovati!?

Pišu: Selma Gribajčević i Emina Sultanović

Pin It on Pinterest

Share This