Okončana Godišnja konferencija „Misli o prirodi!“: Dvije godine borbe za zaštitu okoliša Bosne i Hercegovine

26. aug, 2021

Uvezivanje zainteresovanih strana – organizacija civilnog društva, institucija, ustanova, kompanija i ostalih – što je devet Eko HUBova postiglo na području ukupno 41 opštine djelovanja, zagovaranje mreža organizacija civilnog društva za različite svrhe, između ostalih, i zaštitu određenih prirodnih područja, inicijative za društvenu odgovornost kompanija, poput one za smanjenje upotrebe plastične ambalaže u aparatima za kafu, medijski projekti poput serijala o različitim vrstama zagađanja sa kojima se suočavamo – samo su neke od tema o kojima se diskustovalo u ukupno osam panela dvodnevne Godišnje konferencije „Misli o prirodi!“.

Svaka od navedenih oblasti imala je poseban panel. Partnerske organizacije Centra za promociju civilnog društva, korisnice grantova u okviru projekta „Misli o prirodi!“, njih 31, predstavile su u protekla dva dana postignute rezultate. Pravi ekološki pokreti pokrenuti su kroz rad mreže Eko HUBova, zagovaračkih mreža, inicijativa društvene odgovornosti kompanija i medija u preko 60 opština Bosne i Hercegovine.

Osim njih, održani su paneli na kojima se diskutovalo o postignutom u aktivnostima prema mladim, prema novinarima i novinarkama, te u okviru kampanje „Ja sadim, a ti?“.

Posebno su mladi govorili o nedavno održanom Ljetnom kampu na Igmanu, gdje je oko 60 mladih aktivista i aktivistkinja za zaštitu okoliša iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, usavršavalo dosadašnja i sticalo nova znanja i vještine iz ove oblasti. Učesnici/ce panela „Ja sadim, ti?“ bili su članovi i članice nekih od 100 porodica koje su dobile 3.000 sadnica u okviru ove kampanje. Kampanja „Ja sadim, a ti?“ nastala je u jeku pandemije s ciljem da promoviše permakulturu i ideju da se hrana može proizvoditi i u urbanim područjima na malih prostorima poput balkona i prozora stanova. Postignuto je ovo kroz dodjelu sadnica, kreiranje online kurseva, dodjelu nagrada za najljepše mini vrtove i mnoge druge aktivnosti. Zadovoljstvo kampanjom nisu danas krili učesnici i učesnice konferencije.

Godišnja konferencija, osim sublimacije rezultata koje Centar za promociju civilnog društva, zajedno sa svojim partnerima, postigao u okviru projekta „Misli o prirodi!“, bio je prostor i za zabavu te nagrađivanje pobjednika/ca nekih od takmičenja u okviru projekta održanih u proteklom periodu.

Tako je pet mladih osoba iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine, Sara Ninković, Anel Hotić, Mahir Tahirović, Dino Pantić i Amela Mehanović, jučer nagrađeno za najbolje video snimke na Instagram video izazovu „Ljetni eko odmor“.

Osim toga, nakon panela posvećenog temi medija, proglašeni su i dobitnici i dobitnica nagrade „Eko novinar/ka“ za objektivno, profesionalno i utjecajno izvještavanje o zaštiti okoliša, za radove objavljene od početka 2020. godine. U kategoriji teksta nagradu je dobila novinarka Centra za istraživačko novinarstvo Sadeta Bajrović za tekst o finansiranju malih hidroelektrana od novca građana i građanki BiH, nagradu za najbolji audio/video prilog dobio je novinar RTV FBiH Sanel Kajan za TV prilog o deponiji Uborak kod Mostara, dok je za najbolju fotografiju odabrana fotografija Davorina Sekulića, fotoreportera portala Klix.ba, za popratnu fotografiju u članku „Džemo trči za spas rijeka Bosne i Hercegovine“.

Godišnjom konferencijom koja je okončana danas obilježene su dvije godine implementacije projekta „Misli o prirodi!“ koji Centar za promociju civilnog društva provodi uz finansijsku podršku Švedske. Radi se o trogodišnjem projektu, tako da nas i u narednom periodu očekuju brojne aktivnosti i borba za spas okoliša u Bosni i Hercegovini.

Pin It on Pinterest

Share This