Okončan četverodnevni trening inovativnog pristupa edukaciji za Eko HUBove

12. feb, 2021

O inovativnom pristupu u edukaciji mladih o okolišnim temama u prethodna četiri dana učili su članovi i članice devet Eko HUBova formiranih u okviru projekta „Misli o prirodi!“.

HUBovi putem radionica koje redovno održavaju nastoje mladim prenijeti znanje iz oblasti zaštite okoliša i privući ih toj temi, te se treningom nastojao povećati kapacitet Eko HUBova u pružanju podrške djeci, mladima, školama, organizacijama civilnog društva i drugim zainteresovanim kroz prenos znanja.

Trening su vodile Edina Malkić i Smilja Mrđa, a kroz trening je predstavljen i priručnik za osnovne i srednje škole Ekoškologija, čija je autorica upravo Mrđa, a koji je ranije prezentovan školama uključenim u program Eko škola u okviru projekta „Misli o prirodi!“.

Kroz četiri dana treninga učesnici i učesnice su sa edukatoricom Malkić naučili teoretske osnove neophodne za proces prenosa znanja, ali i učestvovali u praktičnom radu kroz različite radionice i vježbe koje je vodila Mrđa.

„Pristup učesnika je zaista bio fleksibilan i interaktivan. Učesnici su se pristali spustiti na nivo djeteta, na čemu sam im posebno zahvalna, kako bi naučili prenijeti mladima ono što piše u ‘Ekoškologiji’ i znanje o okolišu uopšte“, prenijela je svoje utiske Mrđa.

Trening je generalno osnažio organizacione i institucionalne kapacitete Eko HUBova kako bi mogli da daju podršku drugim organizacijama i interesnim grupama na području koje obuhvataju.

Maidu Maksumiću iz organizacije „Nešto Više“, koja rukovodi Eko HUBom Mostar, bilo je drago što imao prilike sresti prijatelje i partnere iz drugih Eko HUBova.

„Od oba profesora smo naučili dosta toga što će nam koristiti u budućnosti. Prvi dio treninga će nam pomoći da poboljšamo svoj i radi čitave mreže Eko HUBova, a u drugom dijelu smo učili o tome kako privući djecu u naše buduće aktivnosti što je nama jako bitno“, rekao je Maid.

Na treningu se govorilo i strateškom planu Eko HUBova te planovima za osnivanjem zajedničke mreže što je naredni korak Eko HUBovima.

Pin It on Pinterest

Share This