Održana promocija otkrića visibabe Kraljice Olge

07. mar, 2022

U Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji održana je promocija kratkog dokumentarca o otkriću Visibabe kraljice Olge, koji je podržao CPCD kao dio aktivnosti projekta “Misli o prirodi!” a koji finansira Švedska.

Prisutnima su se obratili fra Ivan Nujić, ravnatelj Franjevačke klasične gimnazije, direktorica CPCD-a Aida Daguda, biolog istraživač mr Elvedin Šabanović i zamjenik grčkog ambasadora Minas Ounanian.

Primjerak visibabe će biti dio herbarija Ive Radmana u kom će se čuvati a FKG posjeduje zavidnu zbirku.

U svom obraćanju, direktorica CPCD Aida Daguda, istakla da je njoj i organizaciji koju predstavlja čast podržavati ovakve istraživačke projekte koji promoviraju nadogradnju znanja mladih ljudi.

“U sklopu cjelokupnog kompleksa Franjevačkog samostana i crkve sv. Bonaventure u kojem djeluje Franjevačka klasična gimazija kao jedna od četiri srednje škole na području Općine Visoko, je između ostalog posebna i po tome što ima herbarij, što i nije neka slika i prilika srednjih škola u BiH, a to je herbarij fra Ive Radmana. U jednoj redovnoj procedure kada na terenu pronađemo određene vrste u ovom slučaju, Olgine visibabe, taj primjerak ili primjerci moraju dobiti svoj vaučer a on je ustvari inventarni broj u herbarijskoj zbirci. Mi smo ove primjerke odlučili pohraniti u ovaj herbarij kako bismo ovu školu i po tome učinili posebnom. U suprotnom bi ove primjerke odnijeli u herbarij Zemljskog muzeja u Sarajevu. Bez pomenutog vaučera svako dalje javno objavljivanje rada vezano za Olginu visibabu bilo bi nemoguće a upravo u tome se ogleda vrijednost čuvanja herbarijskih primjeraka”, pojasnio je Šabanović.

U svom obraćanju, direktorica CPCD Aida Daguda, istakla da je njoj i organizaciji koju predstavlja čast podržavati ovakve istraživačke projekte koji promoviraju nadogradnju znanja mladih ljudi.

Ravnatelj fra Ivan Nujić i istraživač Šabanović, zahvalili CPCD za podršku i praćenje kako istraživanja tako i važnosti povoda okupljanja.

Nakon promocije, uručene su i zahvalnice ravnatelju FKG i istraživaču/biologu.

 

 

Pin It on Pinterest

Share This