Održana Eko radionica u JU Tehnička škola Brčko sa dizajnerom Haadom

30. mar, 2022

Eko radionica u JU “Tehnička škola Brčko” sa dizajnerom Adnanom Hajrulahovićem Haadom održana je 29. marta kao posljednja u nizu nakon gradova Banja Luka i Žepče, a prije modne revije “Moji EKO koraci” u Sarajevu planirane za 8.april na kojoj će učestvovati šezdeset učenika i učenica iz srednjih tekstilnih škola ovih gradova.

“Ova radionica je jako važna jer će učenici i učenice vidjeti kako to izgleda profesionalno bavljenje tekstilstvom, dizajnom a s druge strane je i odlazak u Sarajevo na reviju, gdje će steći bogata iskustva te vidjeti šta ih to čeka u njihovom pozivu. Zahvaljujem se CPCD-u što je omogućio ovu radionicu te na neki način i promociju naše škole.“ izjavio je Dejan Nikolić, direktor JU “Tehničke škole” Brčko.

Učenici i učenice JU Tehnička škola “Brčko” su polovinom marta učestvovali i na “ 5. međunarodnom simpoziju tekstilnog inženjerstva i modnog dizajna.”

Prema riječima direktora ove škole, učešće u projektu “Misli o prirodi!” i pomenutom simpoziju su  dvije važne aktivnosti za tekstilnu struku i motiv učenika da biraju ovu struku.

“Obzirom da zainteresiranost za ove odsjeke u školama nije kakva je nekad bila dok je postojao kombinat “Interplet” kada je Brčko bio industrijski grad svake godine imamo bar jedno odjeljenje tekstilnog teničara. Imali smo i krojače sada ih nemamo.”, kaže Nikolić.

Uskoro slijedi odluka Vlade Brčko Distrikta o upisu za novu školsku godinu te su odlučili da izmijene nazive umjesto klasični tehničar u tehničar- modni dizajner kako bi privukli više učenika/ca.

Projektnim aktivnostima CPCD radi na umrežavanju entiteta, distrikta i gradova koji rijetko sarađuju te je ova radionica izuzetno važna i u dijelu geografske zastupljenosti i mogućnosti koje se mladima u BiH pružaju.

Dizajner Haad je kreativnost djece u sva tri grada ocijenio jako visokom, kao i entuzijazam koji su pokazali tokom radionica i ovakvog vida prakse.

“ Mišljenja sam da su generacije koje dolaze definitivno mnogo bolje od nas i mnogo čišće vide svijet, nego što ga mi vidimo kroz svoje raznorazne naočale. Uživao sam u Brčkom sa ovim divnim mladim ljudima koji me vesele svojom energijom pružaju nove stvari, nove poglede na sve ono što ih okružuje.”, poručio je Haad.

Profesorica tekstilne grupe predmeta u JU Tehnička škola “Brčko”, Amela Kovačević, stava je da su ove radionice važne jer se rijetko dešavaju u ovoj školi.

Kaže da su njeni učenici i učenice jako kreativni, predani i da je njima jako zadovoljna.

Problemom u Brčkom kada je tekstilna industrija u pitanju smatra nedostatak fabrika i pogona u kojima bi se nakon školovanja mogli zaposliti.

“Trudimo se da ih naučimo sve što im je potrebno za ovaj zanat, tako da nakon školovanja mogu pokrenuti neki svoj obrt, postati modni dizajneri.”, kaže Kovačević.

Smatra da je činjenica da je radionica organizirana sa dizajnerom koji je izgradio karijeru u ovom poslu znatan motiv dječacima i djevojčicama koji nakon se ovim poslom žele baviti.

U Brčkom postoje tri krojača/ice koji imaju mnogo posla jer je potražnja za unikatnim odijevnim predmetima uvijek aktuelna i velika.

“Tekstilna struka je zapostavljena i misli se da za učenike i učenice koji završe ovu školu nema mjesta na tržištu, ali to nije slučaj. Oni mogu postavljati nove modne trendove i sami praviti svoje tržište”, izjavila je Kovačević.

Učenici i učenice ove škole nisu samo reciklirali odjeću, nisu samo obnavljali staru odjeću, obnovili su i lekciju koju smo svi zapostavili a to je znanje koje širi univerzalno poštovanje i ljubav.

Sve što  djeci treba je da im neko samo da šansu da pokažu sve što znaju, a njima ne nedostaje kreativnosti, duha, želje i ljubavi ka ovom poslu.

Djedović Edna iz III8, Ahmed Lišić, Viktorija Nikolić i Azra Ibrić iz II8 samo su neki od njih.

Svi su jako uzbuđeni zbog modne revije u Sarajevu i jedva čekaju svima pokazati svoje kreacije.

Ekipa “Misli o prirodi!” ostala je pod dojmom ove divne djece, njihovih radova, znanja, entuzijazma ljubavi prema budućem zvanju.

Oni misle o prirodi a vi?

Pin It on Pinterest

Share This