Održan trening za građane/ke novinare/ke: “Komunikacija s medijima i osnovni medijski alati”

06. jun, 2022

Almir Panjeta, dugogodišnji i iskusni novinar je tokom vikenda, 4. i 5. juna održao interaktivni i edukativni trening za građane/ke novinare/ke na temu “Komunikacija s medijima i osnovni medijski alati” u prostorijama Centra za promociju civilnog društva.
Treningu su prisustvovali predstavnici/ce NGO STEP iz Vogošće, Centra za ljudska prava ImpAct iz Sarajeva, novinari/ke početnici/ce, studenti/ce sa Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i ekološki aktivisti iz Jablanice.

Kroz zanimljiv sadržaj radionice, učesnici i učesnice su imali/le priliku čuti Almirovo iskustvo u ovom poslu, te uz mnoštvo primjera vidjeti kako i na koji način mogu poboljšati svoje komunikacijske sposobnosti i izvještavati na pravilan način.

Razgovarali smo o ciljevima i načinima komunikacije s medijima, uticaju i korištenju društvenih mreža i kako izdvojiti ono što je važno javnosti. Učesnici/ce su imali/le priliku praktično primijeniti stečena znanja i vještine, te sami napisati saopštenje za medije, vijest o završenoj aktivnosti i napraviti prihvatljivu i iskoristivu fotografiju sa ograničenom opremom.

Obzirom da i danas medijima najveću pažnju privlače ljudske priče, Almir je iskoristio ovaj trening i sa učesnicima/cama podijelio svoje savjete kako prepoznati kvalitetnu i zanimljivu priču i kako je napisati. Almirove ljudske priče koje su imale veliki odjek u javnosti, poslužile su kao odličan primjer dobre i kvalitetne priče, nakon čega su učesnici i učesnice dobili jaku motivaciju da na isti ili sličan način predstave ono što s ljubavlju rade.

“Praktični dio treninga mi je bio najkorisniji obzirom da je to jedini ispravni način putem kojeg najbrže usvajamo naučeno”, “Cjelokupan trening mi je bio velika škola za moj daljni rad u ekološkom aktivizmu i naučio sam mnogo novih stvari.”, su samo neki od komentara naših učesnika i učesnica, a mi smo u svojoj misiji itekako uspjeli.

Trening “Komunikacija s medijima i osnovni medijski alati” je još jedna u nizu edukacija u cilju povećavanja medijske pokrivenosti okolišnih tema, ali i povećanja medijske pismenosti koje se organizuju u okviru projekta “Misli o prirodi!”, uz finansijsku podršku Švedske.

Pin It on Pinterest

Share This