Od prijateljske šale do međunarodnog praznika: Slavimo 14. decembar – Dan majmuna

14. dec, 2023

14. decembra, svijet će svjedočiti nestašnoj, ali dražesnoj proslavi posvećenoj našim krznenim prijateljima kojima je primarno stanište drveće: Međunarodni dan majmuna. To je dan koji okuplja ljubitelje životinja, umjetnike i šaljivdžije kako bi odali počast našim rođacima primatima.

Ovaj nekonvencionalni praznik kreirali su Casey Sorrow i Eric Millikin, dva avangardna umjetnika koji su pohađali Univerzitet Michigan State 2000. godine. Dan majmuna je počeo kao šala upisana na kalendaru prijatelja i ubrzo je prerastao u godišnji spektakl veselja na temu majmuna. Ovaj duo je predvodio neobične proslave, od oblačenja majmunskih odijela do oponašanja razigranog ponašanja majmuna, pokrećući međunarodni pokret koji odjekuje širom kultura.

Dan majmuna se proširio preko granica, dobijajući na snazi ​​u zemljama u rasponu od Sjedinjenih Država i Kanade do Italije, Indije i Kolumbije, između ostalih. Ovaj dan obilježavaju brojne organizacije, od renomiranih institucija kao što su National Geographic i Smithsonian Institution do aktivista za prava životinja poput Jane Goodall. Služi kao platforma za isticanje kritičnih problema koji utiču na populacije primata širom svijeta.

Zoološki vrtovi i skloništa za životinje igraju važnu ulogu u obilježavanju ovog dana jer su domaćini događaja koji kombinira zabavu i obrazovanje. Ove proslave podižu svijest o evoluciji majmuna i opasnostima s kojima se ta stvorenja suočavaju, sa svime, od likovnih takmičenja i čitanja poezije do testova inteligencije i aukcija umjetničkih djela koja su stvorili primati.

Tokom Dana majmuna, umjetnici i kreatori kao što su Sorrow i Millikin stvaraju stripove i izložbe na temu majmuna. Millikinova umjetnička vještina iznjedrila je “12 zvijezda Dana majmuna”, ekscentričnu seriju u čast majmunima koji lete u svemir, a Sorrow vodi fascinantan blog “Majmuni u vijestima”, koji svake godine prikazuje priče o primatima.

Kako Dan majmuna često predstavlja priliku za prikupljanje sredstava za očuvanje primata, filantropija i zabava su isprepletene. Aukcije, umjetničke izložbe i časovi crtanja samo su neki od načina na koje entuzijasti daju doprinos tom cilju. Kostimirane zabave, projekcije filmova o primatima kao što su King Kong i Planet majmuna te melodične pjesme na temu majmuna doprinose zabavi.

Osnovna poruka Dana majmuna ostaje dosljedna kako se razvija: poštujte, štitite i njegujte ova izvanredna stvorenja. Dakle, bilo da jedete sladoled Chunky Monkey, oblačite se u majmunsko odijelo ili konzumirate umjetnost na temu primata 14. decembra, odvojite trenutak da se pridružite globalnoj proslavi ovih nestašnih stvorenja. 

Pin It on Pinterest

Share This