Obračun s korupcijom: Bliži li se kraj nelegalnoj gradnji u Sarajevu, na Bjelašnici i Trebeviću?

22. nov, 2021

Nelegalnoj gradnji u Kantonu Sarajevo, prema informacijama iz Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanja kvalitetom, uskoro bi se moglo stati u kraj, a odgovorni za uništavanje prirodnih resursa naše zemlje bi mogli završiti na sudu.

Naime, uposlenici Ureda su u proteklom periodu uočili i identificirali, tokom postupanja po zaprimljenim prijavama korupcije u oblasti gradnje i prostornog planiranja, zaštite okoliša i prirodnih resursa, veliki broj nepravilnosti, koje imaju iznimno negativan utjecaj na kvalitet života građana Kantona Sarajevo.

“Ured je u proteklom periodu radio jednu sveobuhvatnu analizu, ko stoji iza toga, kako se uništavaju naši prirodni resursi, što je još jedino što nam je ostalo. Snimili smo film uz pomoć Američke ambasade i zaista su šokantni podaci ono što je urađeno u Kantonu Sarajevo, kao i ono što su planirali uraditi”, kažu iz Ureda.

Na pitanje o kojim se konkretno slučajevima nelegalne gradnje radi, dobili smo odgovor da je u pitanju veliki broj slučajeva.

“Između ostalih, radi se o nelegalnoj gradnji objekata na planini Bjelašnici i Trebeviću, izgradnji Sarajevo Towera, Tibre, mnogobrojnih objekata koji su izgrađeni u vodozaštitnoj zoni, kao i niz drugih”, dodaju iz Ureda za borbu protiv korupcije.

Kako su naglasili, film sa materijalima koji su prikupljeni bit će predstavljen u ponedjeljak.

“Ovo je tek prvi korak u ovoj borbi. Već smo pokrenuli krivične prijave protiv odgovornih, imamo punu podršku međunarodne zajednice, ali nećemo da oni rješavaju naše probleme”, naglašavaju.

U drugoj fazi, kažu iz Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanja kvalitetom u Kantonu Sarajevo, otkrit će imena odgovornih za ove radnje, a sve je već predato nadležnom tužilaštvu.

Javnost će o svemu biti detaljnije informisana u ponedjeljak kada je planirana konferencija za medije na kojoj će se obratiti šef Ureda Erduan Kafedžić. Ovu kampanju će podržati I Delegacija EU, OSCE, ambasade SAD-a, Velike Britanije i Švedske.

Izvor:

Klix.ba

Pin It on Pinterest

Share This