Obnovljivi izvori energije će biti najveći svjetski izvor električne energije u roku od tri godine, otkrivaju podaci IEA

07. mar, 2023

Fotografija: Pexels/Narcisa Aciko

Carbon Brief analiza brojki u izvještaju o tržištu električne energije Međunarodne agencije za energiju (IEA) za 2023. godinu pokazuje da će obnovljivi izvori, u kombinaciji s nuklearnom energijom koja se ponovo oporavlja, više nego pokriti rast potražnje za električnom energijom između 2022. i 2025. godine.

To znači da će izvori čiste energije početi istiskivati fosilna goriva. Kao rezultat toga, globalna emisija ugljičnog dioksida (CO2) u elektroenergetskom sektoru će se prestati povećavati ili će pasti, uprkos brzom rastu potražnje.

Obnovljivi rast

IEA dalje kaže da će obnovljivi i nuklearni izvori “dominirati” rastom potražnje za električnom energijom:

“Obnovljivi izvori i nuklearna energija će dominirati rastom globalne opskrbe električnom energijom u naredne tri godine, zajedno zadovoljajući u prosjeku više od 90% dodatne potražnje.”

Sve u svemu, slika je još potpunija. Analiza Carbon Brief-a podataka IEA-e pokazuje da se očekuje da će globalna proizvodnja električne energije porasti za 2.493 TWh između 2022. i 2025. godine.

IEA očekuje da će rast proizvodnje iz obnovljivih izvora pokriti veliku većinu ovog ukupnog iznosa, porast od 2.450 TWh. Ovo je ekvivalentno 98% ukupnog povećanja globalne potražnje.

Pored toga, IEA također očekuje ponovno oživljavanje nuklearne proizvodnje, na čelu s Azijom. Nova izgradnja u Kini i Indiji, zajedno s ponovnim pokretanjem reaktora u Francuskoj i Japanu, omogućit će povećanje nuklearne proizvodnje za 302 TWh do 2025.

U kombinaciji, ove brojke pokazuju da će čisti izvori energije nadmašiti rast globalne potražnje za električnom energijom, istiskujući fosilna goriva u tom procesu.

Međutim, vrijedi naglasiti da su emisije u elektroenergetskom sektoru dosegle rekordnu vrijednost 2022. godine, prema IEA. To znači da će emisije ostati na – ili tek nešto ispod – rekordno visoke u narednih nekoliko godina, umjesto da počnu brzo opadati.

Preuzeto sa: https://www.weforum.org/agenda/2023/02/renewables-world-top-electricity-source-data/

Pin It on Pinterest

Share This