Objavljen i prezentovan Priručnik za osnovne i srednje škole u BiH Ekoškologija

04. feb, 2021

Priručnik za osnovne i srednje škole u BiH – Ekoškologija kreiran je za osnovne i srednje škole s ciljem da pruži podršku u radu svim nastavnicima/icama koji/e se bave pitanjima zaštite okoliša/životne sredine ili žele da u svoj rad uključe okolišne/ekološke teme. S druge strane, njegovom praktičnom primjenom žele se potaknuti razmišljanja učenika/ica o okolišnim/ekološkim problemima i njihovo konkretno djelovanje u školi i u lokalnoj zajednici. Pristupi rješavanja određenih okolišnih/ekoloških problema prikazani su na inovativan i praktičan način.

Priručnik je kreiran u deset modula, po pet za svaku vrstu škole, sa temama koje su veoma važne u procesu razvoja okolišne/ekološke svijesti kod djece. Moduli su definirani u obliku pripreme za nastavnu jedinicu koji pored osnovnih uputa kao što su uzrast djece, nastavni predmet/i, ciljevi i zadaci nastavne jedinice, metode i oblici rada, ishodi učenja i korelacija s drugim predmetima sadrži i dio koji je kreiran u vidu radionica koje opisuju implementaciju nastavne jedinice sa vremenskom odrednicom a koje treba da olakšaju nastavnom osoblju pristup djeci kada su u pitanju rješavanja određenih okolišnih problema. Autorica priručnika i autor ilustracija u priručniku su oplemenili sadržaj priručnika originalnim pričama i ilustracijama koji ovaj priručnik čine posebno zanimljivim tekstom.

Iako je ovaj priručnik kreiran kao pomoćni alat u radu budućih Eko škola u okviru projekta „Misli o prirodi!“, njegova primjena nije ograničena isključivo samo na ove škole. Nadamo se da će ovaj priručnik naći svoje mjesto u radu svih osnovnih i srednjih škola u BiH i da će doprinijeti razvoju jednog novog pristupa u radu škola kada su u pitanju okolišne/ekološke teme a koji će uticati na pozitivne promjene ponašanja učenika/ica prema prirodi i okolišu/životnoj sredini u kojem žive.

Priručnik je prezentovala autorica Smilja Mrđa 4.2.2021. na online treningu u organizaciji Centra za promociju civilnog društva.

Ekoškologiju možete pročitati na našoj web stranici. 

 

Pin It on Pinterest

Share This