Novi zakon EU o prirodi neće uspjeti bez poljoprivrednika, upozoravaju naučnici

06. maj, 2024

Otvoreno pismo poziva na zelenu politiku koja osnažuje poljoprivrednike, nakon što mjeseci protesta ugrožavaju budućnost vodećeg sporazuma o biodiverzitetu.

Zakon EU o obnovi prirode funkcionirat će samo ako se donese u partnerstvu s poljoprivrednicima, rekla je grupa vodećih naučnika, nakon što su višemjesečni protesti gurnuli prijedloge na rub kolapsa.

U otvorenom pismu, vodeći istraživači biodiverziteta iz cijelog svijeta rekli su da su napori za obnavljanje prirode od vitalnog značaja za garantovanje zaliha hrane – ali poljoprivrednici moraju biti osnaženi da pomognu da poljoprivreda bude ekološki prihvatljivija ako mjere budu uspješne.

U pismu, koje su potpisali istraživači sa Univerziteta Oksford, ETH Cirih i Univerziteta Wageningen, stoji: „Ni u jednom trenutku u historiji nije bilo većeg pritiska na poljoprivrednike. Oni su odgovorni za ishranu sve veće populacije. A sada želimo da nas sve spase od globalne krize klime i biodiverziteta, u isto vrijeme dok tržišne sile i dalje otežavaju finansijsku situaciju.

„Očajnički nam je potrebno zemljište da podržimo otporan poljoprivredni sektor. Potrebna nam je naša politika da osnažimo poljoprivrednike da budu heroji kakve mi trebamo. Ali da bismo to uradili, takođe ćemo morati da sačuvamo prostor za prirodu.

Zakon EU o obnovi prirode, koji se priprema dvije godine i ima za cilj da preokrene katastrofalni pad prirode u bloku, čini se da je na rubu kolapsa nakon višemjesečnih protesta farmera širom Europe protiv nekih od prijedloga. Nekoliko država članica povuklo je podršku za zakon.

EU je bila vodeći glas na pregovorima o biološkoj raznolikosti Cop15 u decembru 2022. godine, gdje su se vlade složile da zaštite 30% planete za prirodu, prenamijene milijarde dolara štetnih subvencija za okoliš i smanje upotrebu pesticida.

Ali blok nije bio u mogućnosti da mnoge od ciljeva usvoji u zakonu, što je izazvalo upozorenja Virginijusa Sinkevičijusa, evropskog komesara za životnu sredinu, da će EU na Cop16 biodiverziteta u Kolumbiji stići praznih ruku kasnije ove godine, potkopavajući njenu reputaciju pouzdanog međunarodnog partnera.

Svjetske vlade nikada nisu ispunile niti jedan cilj koji su si postavile za zaštitu biodiverziteta – trend koji je ovo desetljeće sporazum trebao prekinuti.

„Politika poput zakona o obnovi EU mogla bi biti od vitalnog značaja dok nastojimo da sačuvamo prirodu i osiguramo poljoprivrednu produktivnost širom Europe“, navodi se u otvorenom pismu. „Ali ove politike će funkcionirati samo ako su izgrađene uz poljoprivrednike. Ako vlade mogu pružiti prave poticaje, one mogu osnažiti poljoprivrednike da stvore svijet u kojem ljudi i priroda mogu napredovati zajedno.”

Pin It on Pinterest

Share This