Norvežanin iz Sarajeva spojio pošumljavanje i meditaciju u novoj aplikaciji

09. feb, 2021

Dobra priča stiže iz sarajevskog HUB387 u kojem je u prethodnih sedam godina već nastalo nekoliko uspješnih kompanija.

Ovaj put, riječ je o aplikaciji za meditaciju Mindtree, iza koje stoji Norvežanin sa adresom u Sarajevu i član HUB387 Start up zajednice, Steffen Westlund.

Ova aplikacija se iz mora sličnih izdvaja po tome što, u saradnji sa neprofitnom organizacijom Trees for the Future (TREES), sadi po jedno drvo za svaki dan koji njen korisnik meditira i na taj način pomaže pošumnajvanje u više zemalja svijeta.

Steffen je na ideju za kreiranje aplikacije došao početkom 2020. kada je, putujući Indonezijom, primjetio koliko je šume posječeno u ovoj zemlji. 

“Kada sam vidio koliko je prašume uništeno, shvatio sam koliko zapravo krčenje šuma utiče na sve, od životinjskog svijeta, pa do globalnog zagrijavanja. Ali, isto tako mi je dalo i ideju. Kao i milioni ljudi širom svijeta, redovno meditiram, zahvaljujući čemu sam shvatio kako se meditacija može iskoristiti ne samo za smanjivanje nivoa ličnog stresa, već i stresa koji uzrokujemo planeti” rekao je Steffen.

Aplikacija korisnicima nudi pristup nekolicini različitih vježbi meditacije, od kojih su neke dostupne besplatno, dok je opcija za vježbe sa kojima je moguće saditi drveće dostupna u sklopu mjesečne pretplate po cijeni od 9,90 USD.

Većinu prihoda zarađenih od mjesečne pretplate Mindtree preusmjerava ka organizaciji TREES, sa ciljem pošumljavanja ugroženih šuma u Keniji, Senegalu, Tanzaniji i Ugandi, dok samu aplikaciju možete downloadovati besplatno sa App Store i Google Play online prodavnica za iOS i Android uređaje.

Za više informacija, posjetitie ovu stranicu.

Izvor: Radio Sarajevo

Pin It on Pinterest

Share This