Nesigurna gradnja BiH planirane elektrane na lignit „Tuzla 7“ nakon preokreta državne pomoći

06. jul, 2022

 

Budućnost planirane elektrane na lignit Tuzla 7 snage 450 MW u Bosni i Hercegovini ponovo je pod znakom pitanja nakon što je Vijeće za državnu pomoć prošle sedmice poništilo odluku o odobravanju javne garancije za kredit od 614 miliona eura kineske Eximbanke, četiri godine nakon početnog odobrenja.

Odluka Vijeća za državnu pomoć iz 2018. godine da odobri garanciju zajma utvrđena je kao kršenje zakona o državnoj pomoći od strane Sekretarijata Energetske zajednice u predmetu protiv Bosne i Hercegovine na Ministarskom vijeću u novembru 2021. godine.

 

Slučaj je otvoren na osnovu pritužbe Aarhus centra Sarajevo i Bankwatch-a. U svojoj odluci, Vijeće ministara je utvrdilo da Bosna i Hercegovina nije ispoštovala svoje obaveze iz člana 18. Ugovora, o zabrani državne pomoći koja narušava tržište.

 

Garancija za projekt „Tuzla 7“ pokrivala je 100% kredita, plus kamate i ostale povezane troškove, ali kao ugovorna strana Ugovora o Energetskoj zajednici, Bosna i Hercegovina mora slijediti pravila EU o subvencijama u energetskom sektoru. Jedna od njih je da u većini slučajeva državne garancije mogu pokriti samo do 80 % ukupnog iznosa kredita.

 

Nevolje projekta „Tuzla 7“ su se pogoršale prošle godine kada je otkriveno da sam izvođač radova, kineska Gezhouba, više ne može ispuniti svoj ugovor zbog povlačenja GE-a kao dobavljača opreme. Međutim, čini se da vlada i parlament Federacije Bosne i Hercegovine oklijevaju da donesu konačnu odluku o sudbini projekta.

 

Pippa Gallop iz CEE Bankwatch Network – „Veoma pozdravljamo ovu odluku Vijeća za državnu pomoć i nadamo se da ona označava kraj nesretne sage „Tuzla 7“. Presijecanje životnih linija projekta je razumna stvar kako bi Bosna i Hercegovina mogla prijeći na ekološki i ekonomski prihvatljivije energetsko planiranje.’

Denis Žiško, Aarhus centar u Bosni i Hercegovini – „Energetski sektor Bosne i Hercegovine sada mora napraviti zaokret. Naši donosioci odluka moraju ubrzati održive obnovljive izvore energije i energetsku efikasnost na način kao da to misle – više ne možemo gubiti vrijeme na zagađujuće i skupe projekte.’

 

Boris Mrkela iz Just Finance Internationala – „Odluka Vijeća za državnu pomoć baca svjetlo na nespremnost kineskog rukovodstva da ispuni obećanje Xi Jinpinga da će prestati financirati nove termoelektrane na ugalj u inostranstvu. Bosanskohercegovački porezni obveznici zaslužuju bolji uvid u to kako se njihov novac troši i za rizik velikih kredita za jako zagađujuće investicije i netransparentne poslove kao što je „Tuzla 7“.’

 

Izvor:

bankwatch.org

Pin It on Pinterest

Share This