(Ne)Postoji li mehanizam zaštite od SLAPP tužbi: U borbi za zaštitu okoliša, uvijek je riječ o maratonu

26. okt, 2023

U oktobru 2023. godine, 25. i 26., održan je dvodnevni trening na temu SLAPP tužbi sa kojima se susreću predstavnici/ce organizacija civilnog društva, aktivisti/ice, pojedinci i pojedinke. Osnovno pitanje koje smo postavili je “Postoji li mehanizam zaštite od SLAPP tužbi?”. SLAPP tužbe (Strategic Lawsuits Against Public Participation) su neutemeljene ili pretjerane tužbe protiv onih koji postavljaju pitanja javnog interesa, kritiziraju ili prenose poruke koje su neugodne za tužitelje, državne organe, poslovne korporacije ili pojedince.

Ima li smo priliku ugostiti 20 predstavnika/ca organizacija civilnog društva iz cijele Bosne i Hercegovine, te slušati veoma zanimljiva predavanja četiri trenerice sa višegodišnjim iskustvom rada u civilnom sektoru, naročito onom koji se bavi okolišnim pitanjima. Emina Veljović, izvršna direktorica Aarhus resursnog centra u Bosni i Hercegovini, prisutnima je predstavila samo značenje pojma SLAPP, te u interaktivnom predavanju objasnila sam korjen ovog pojma. Također, učesnici/ce su imali priliku praktično usvojiti teoretsko znanje, rješavajući nekoliko pravnih slučajeva tokom rada u grupama. Nakon Emine, treningu se pridružila gospođa Željka Leljak Gracin, predsjednica Zelena akcija / FoE Croatia i eko aktivistica koja je, zajedno sa svojim timom, kroz dugogodišnji rad zahvaljujući raznim kampanjama i uličnim akcijama uspjela stati u kraj mnogim štetnim projektima u Hrvatskoj. Željka je naglaila da su građani/ke internet ratnici/ce, te da postoji solidarnost samo onda kada se nešto veliki dogodi, ali da bi bilo dobro i važno pružiti podršku kada su u pitanju i manji protesti i izlazak javnosti.

Drugi dan treninga u Zenici, razgovarali smo sa mladom i perspektivnom Tarom Petrović, višom istraživačicom u Gradjanske Inicijative koja je ukazala na važnost solidarnosti sa ljudima koji su meta SLAPP tužbi i osvjetljavanja svakog pojedinačnog slučaja, jer je to ono što kao civilno društvo možemo i trebamo uraditi!

Za kraj ovog susreta, Ena Kljajić ispred Transparency International Bosna i Hercegovina govorila je o prednostima i manama Izmjena Krivičnog zakona kojima se kriminalizira kleveta u Republici Srpskoj.

“Nama u Bosni i Hercegovini, vrlo je teško uperiti prstom u jednu osobu je imamo mnogo aktera i uvijek smo u dilemi kome se obratiti i koga “optužiti” i pozvati na odgovornost.” izjavila je Majda Ibraković ispred Eko Foruma Zenica.

Ciljevi dvodnevnog treninga jesu upoznati predstavnike/ice OCD koje se bave pitanjima zaštite okoliša, aktiviste/ice sa značenjem i ozbiljnosti SLAPP tužbi po njihov rad, te razmotriti kroz iskustva iz regije da li je uopće moguće zaštiti se od SLAPP tužbi. Predstavljen je Nacrt Zakona o građanskoj inicijativi i zaštiti
građana/ki i aktivista/ica FBiH i njegova važnost. Naposlijetku željemo što više raditi na umrežavanju predstavnika/ca OCD, aktivista i aktivistica u Bosni i Hercegovini.


Pin It on Pinterest

Share This