Nekoliko iznenađujućih načina na koje konoplja pomaže planeti

14. sep, 2022

Dugo korištena za liječenje bolesti od tjeskobe do upale, konoplja se sada koristi za izradu automobila, kuhanje piva i inoviranje drugih održivih rješenja.

Konoplja je već na dobrom glasu za upotrebu u medicini. Kao pripadnik iste vrste kao biljka marihuane, Cannibis sativa – konoplja sadrži kanabidiol.

Aktiviranjem određenih receptora u mozgu koji pomažu u regulaciji živčanog sustava, kanabidiol se često koristi za liječenje tjeskobe, nesanice i upala. Studije također pokazuju da može pomoći kod epilepsije, kronične boli i ovisnosti.

Posljednjih godina upotreba biljke proširila se izvan područja medicine. Konoplja se sada koristi za izradu trkaćih automobila, kuhanje piva i dodavanje proteina svakom obroku. Evo pogleda na pet iznenađujućih novih upotreba konoplje.

  1. Ubija mikrobe

Kanabidiol vrlo učinkovito ubija određene vrste bakterija, kako su otkrili australski istraživači. To znači da je aktivni sastojak konoplje napredovao i postao kandidat za novu vrstu antibiotika. Već se koristi za astmu i bolove.

  1. Automobilska industrija

Vlakna konoplje su stabilna, elastična, lagana i biorazgradiva, što ih čini izvrsnom zamjenom za plastiku. Baterije su dodatni trošak električnim vozilima, pa proizvođači električnih vozila sve više koriste konoplju kao kompozitni sastojak u unutrašnjosti i karoseriji automobila. U 2019. godine, Porsche je čak izradio dijelove karoserije trkaćeg automobila od vlakana konoplje. Ulje dobiveno iz ubranih biljaka konoplje također se može koristiti za proizvodnju dizelskog goriva.

  1. Novi tekstil

Biljke konoplje su naoružane protiv klimatskih promjena. One su šest puta učinkovitije od pamuka kada je riječ o korištenju vode, kako su otkrili istraživači s Leibniz Instituta za poljoprivrednu tehniku i bioekonomiju. Osim toga, na istom području može se uzgajati tri puta više konoplje nego pamuka, a njihove emisije ugljičnog dioksida su slične, kada se uzme u obzir cjelokupni proizvodni proces. Svakako je ekološki prihvatljivije i ekonomski isplativije praviti tekstil od konoplje.

  1. Gašenje žeđi

Švicarski znanstvenici stvorili su pivo koje tri četvrtine hmelja, koji se inače koristi za kuhanje piva, zamjenjuje cvjetovima konoplje, stvarajući lager koji se ne razlikuje od onog napravljenog od 100 posto hmelja. Ovo je puno održivije, kažu; u Švicarskoj se cvjetovi konoplje smatraju otpadom u procesu industrijske proizvodnje. Konoplja je otporna biljka kojoj je potrebno malo pesticida i malo gnojiva da bi uspjela, a čini se da ne mari za vrućinu i nestalne vremenske uvjete koje klimatske promjene stvaraju diljem svijeta. Nema okusnih nedostataka u proizvodnji piva od konoplje, pokazao je slijepi test okusa.

  1. Proteinska bomba

Sjemenke konoplje su bogate bjelančevinama; otprilike u istoj količini kao i govedina, te visokokvalitetnim aminokiselinama, vlaknima i omega-3 masnim kiselinama, što ih čini vrijednom proteinskom alternativom za vegane. Znanstvenici od konoplje razvijaju tjesteninu, tofu i razne zamjene za meso.

Autor: National Geographic

Preuzeto sa: www.nationalgeographic.com

Prilagodio: Dejan Filipović

Pin It on Pinterest

Share This