Napravi promjenu – Dan održivosti

27. okt, 2021

Piše: Aida Nadarević

27. oktobra, četvrte srijede u mjesecu oktobru, obilježava se Dan održivosti koji je kreiran kao podsjetnik zajednici na važnost brige o okolišu i pruža svijetu priliku da se bolje upozna s tom temom.

1969. godine Zakon o nacionalnoj politici zaštite životne sredine uveo je ideju o održivom razvoju obzirom da jekvalitet vode, zraka i drugi ekološki problemi bili briga kongresa u tadašnje vrijeme.  

Šta je održivost? 

Svjetska komisija UN-a za okoliš i razvoj, definiše održivost kao „razvoj koji zadovoljava potrebe sadašnjosti bez ugrožavanja sposobnosti budućih generacija da zadovolje svoje potrebe.“ 

Ili, jednostavnije rečeno – održivost osigurava da sve što izgradimo ne utiče na buduće generacije, naprimjer, iskorištavanje snage vjetra ne utiče na buduće generacije, ali sagorijevanje nafte utiče jer ispušta emisiju ugljika u atmosferu. 

Kako znati da li je neki proizvod zaista dobar za životnu sredinu? 

Odgovor svakako zavisi od toga šta i odakle kupujete, na primjer, ukoliko kupujete kućni aparat, potražite adekvatnu oznaku koja ukazuje da određeni proizvod troši manje energije, što vam ujedno omogućava i sortiranje proizvoda kako biste pronašli ono šta tražite. 

Reciklaža 

Recikliranje je važna komponenta za održavanje okoliša. Reciklažom omogućavamo budućim generacijama energiju i resusre potrebne za održavanje sretne i zdrave planete. Također, promoviše ekonomsku i društvenu održivost pored održivosti životne sredine. Potrebno je manje energije za recikliranje predmeta nego za stvaranje novih. 

Za recikliranje otpada nam ne treba mnogo, ali iz nekog razloga ljudi još uvijek ne odvajaju vrijeme za odvajanje otpada, iako više za od 300 miliona tona plastike koja se proizvodi svake godine postoji velika potreba za više reciklaže, u suportnom ćemo dozvoliti da do 2050. godine u okeanima, morima i rijekama bude više plastike nego ribe. Važno je znati da se reciklirani materijali mogu preraditi u nove proizvode koji smanjuju potrebu za izradom novih materijala i kao rezultat toga, pomoći ćemo u smanjenju otpada, zagađenja i emisija.  

Za zdravlje okoliša nije potrebno mnogo, a dobar dan za početak kreiranja promjene je upravo danas kada se obilježava Dan održivosti. Važno je početi, malim koracima, samo reciklaža može imati ogroman učinak tokom cijelog života, a samim tim ćete pokrenuti i druge da slijede vaš primjer. 

Veliki broj kompanija posvećuje vrijeme podučavanju zaposlenih o tome šta se u njihovim kancelarijama može reciklirati. Ne samo da je ovo korisno za našu životnu sredinu nego pomaže kompanijama da uštede novac. Neke kompanije se obavezuju da će koristiti dvostrani papir za štampanje, kupovati reciklirani papir i koristiti prirodnu i sunčevu svjetlost i ventilaciju tokom dana.  

Malim koracima do ostvarenja velikih ciljeva. Ne morate biti dio zajednice kako biste bili korisni okolišu barem jedan dan u godini. Počnite odmah, za bolju budućnost. 

 

Šta može biti vaš doprinos, pitate se? 

Jednostavno je, za početak, donirajte odjeću koju niste nosili mjesecima, donirajte predmete koji vam više nisu potrebni, reciklirajte – probudite kreativnu stranu u svom životu, ugasite svjetla u prostorijama koje ne koristite, isključite uređaje koje ne korisitite, uzgajajte svoje povrće, ugasite vodu kada perete zube, koristite bocu vode za višekratnu upotrebu, pokupite smeće s ulice kad god ste u prilici. Odvajaj i recikliraj svoj otpad ili sirovine, posjeti reciklažni pogon u svom gradu i raspitaj se kako najučinkovitije smanjiti otpad. Učestvuj u javnim rasparavama u svojoj opštini, mjesenoj zajednici ili piši pisma/mailove predstavnicima u vlasti. Učlani se u različite grupe na društvenim mrežama koje rade na zaštiti prirode i jačanju održivosti.

Pin It on Pinterest

Share This