Najstariji terarij na svetu – Ekosistem u boci Davida Latimera

18. apr, 2023

Izvor fotografije: Boredpanda

U prekrasnom primjeru zatvorenog, ali funkcionalnog ekosistema, David Latimer je uzgojio baštu zatvorenu u ogromnu staklenu bocu koju je otvorio samo jednom otkad ju je napravio prije više od 60 godina.

Latimer je zasadio baštu terarija na Uskrs 1960. godine. U očišćenu bocu od skoro 40 litara, koja je nekada sadržavala sumpornu kiselinu, sipao je kompost, a zatim pažljivo spustio sadnicu koristeći komad žice.

Izvor fotografije: Boredpanda

Nekome bi moglo izgledati čudno da bi zatvorena bašta sa biljkama u terariju ovako napredovala, ali nije – bašta je savršeno samodovoljan ekosistem. Bakterije u kompostu jedu mrtve biljke i razgrađuju kisik koji biljke daju, pretvarajući ga u ugljični dioksid za fotosintezu koji je biljkama potreban za preživljavanje. Boca je odlična mikro verzija zemlje u cjelini i odlična reprezentacija postojećih tipova ekosistema.

Zatvoreni terarij replikuje tri osnovna ciklusa koje vidimo na Zemlji: ciklus vode, ciklus kiseonika i ciklus nutrijenata. Za početak, terarij ima svoj vlastiti ciklus vode: budući da voda ne može pobjeći, isti molekuli vode stalno kruže u toj boci, usisa ih korijenje biljke, a zatim ispari iz njenih listova, kondenzirajući se na stranama posude i tekući nazad niz strane i u tlo.

Latimer planira ili predati terarij svojoj djeci ili ga prepustiti Kraljevskom hortikulturalnom društvu.

Pin It on Pinterest

Share This