Mogu li životinje računati? Neuroznanstvenici rješavaju dugogodišnju debatu

26. apr, 2024

U izuzetnom otkriću, istraživači sa univerziteta u Hong Kongu (CityUHK) i Medicinskog fakulteta Kineskog univerziteta u Hong Kongu (CUHK) otkrili su uvjerljive dokaze o smislu za računanje kod pacova. Ovo otkriće, detaljno opisano u cijenjenom časopisu Science Advances, opisuje kognitivne sposobnosti životinja i pruža vrijedan uvid u neuronske mehanizme koji su u osnovi numeričke spoznaje.

Osjet brojeva, urođena sposobnost percepcije i razumijevanja brojčanih veličina, je fundamentalna za opstanak i inteligenciju među vrstama. Međutim, razlikovanje između diskretnih brojeva i kontinuiranih veličina bio je dugogodišnji izazov u neuronauci.

Istraživački tim, predvođen neuroznanstvenicima profesorom Yung Wing-hoom i profesorom Ke Ya, osmislio je inovativan pristup istraživanju numeričke kognicije kod pacova. Koristeći jedinstven zadatak numeričkog učenja i napredne kvantitativne analize, imali su za cilj da izoluju neuronske procese odgovorne za numeričku percepciju.

Njihovi nalazi otkrivaju da su pacovi, kada su obučeni sa slušnim znakovima koji predstavljaju različite numeričke veličine, pokazali iznenađujuću sposobnost razlikovanja između brojeva. Čak i u nedostatku prethodnog numeričkog znanja, pacovi su dosljedno davali prioritet broju slušnih stimulansa prilikom donošenja odluka o nagradi za hranu.

Ono što je najvažnije, istraživači su otkrili da bi selektivnim manipulisanjem specifičnom regijom mozga zvanom stražnji parijetalni korteks mogli narušiti sposobnost pacova da shvate brojeve, a da pritom ne utiču na njihov osjećaj veličine. Ovo ukazuje na postojanje posebnog neuronskog kola posvećenog obradi numeričkih informacija u mozgu štakora.

Razotkrivanjem misterija numeričke spoznaje kod pacova, ovo revolucionarno istraživanje otvara nove puteve za istraživanje neuronske osnove numeričkih sposobnosti i invaliditeta kod ljudi. Ona naglašava izvanredne sposobnosti životinjskog mozga i nudi vrijedan uvid u mehanizme koji su u osnovi numeričke obrade među vrstama.

Pin It on Pinterest

Share This