”Misli o svom opušku!”

05. feb, 2021

U sklopu  projekta “Misli o prirodi!,” koji finansira Švedska, a implementira Centar za promociju Civilnog Društva (CPCD), Udruženje “Resursni Aarhus centar u BiH” kao Eko HUB Sarajevo, zajedno sa članovima Udruženja turističkih vodiča Sarajeva “Vučko” pripremio je kratku video priču u sklopu inicijative “Misli o svom opušku!”

Cilj inicijative je kroz edukaciju građana i zagovaranje novih zakonskih rješenja spriječiti nepravilno odlaganje opušaka i zagađenje okoliša/životne sredine.

Procjenjeno je da oko 4,5 triliona opušaka svake godine završi u okolišu. Iako većina ljudi misli da je riječ o biorazgradivom otpadu, 98% filtera za cigarete napravljeno je od plastičnih vlakana (celulozni acetat). Plastika je sama po sebi otpad koja se s vremenom razgrađuje na mikroplastiku koja potom kroz hranidbeni lanac može završiti u organizmima životinja i ljudi. Osim što mogu izazvati požar i narušavaju estetiku životne sredine, opušci su i toksični s obzirom na istraživanja koja su pokazala da se iz opušaka u okoliš cijede nikotin i teški metali.

Ovaj vodeći otpad koji se može naći svuda, od ulica, trotoara, parkova, planina do školskih dvorišta i drugih javnih mjesta, zbog svoje brojnosti izuzetno je težak za prikupljanje i zahtjeva značajne finansijske izdatke čišćenja što u konačnici snose građani kao poreski obveznici.

O ovom okolišnom problemu i njegovim posljedicama razgovarali smo sa Arminom Pijalović i ostalim članovima Udruženja turističkih vodiča Sarajeva “Vučko,” a koji su istakli da <<svi moramo paziti na čistoću našeg grada, a da pušači trebaju na pravilan način odlagati svoje opuške.>>

Kontakt:    Emina Veljović, izvršna direktorica, e-mail: koordinator@aarhus.ba

Pin It on Pinterest

Share This