Misli iz čega piješ!

03. jul, 2021

Centar za mlade INPUT, u sklopu projekta „Misli iz čega piješ“, kojeg provodi uz podršku projekta „Misli o prirodi!“ koji implementira Centar za promociju civilnog društva, a finansijski podržava Švedska, najavljuje početak implementacije projekta „ Misli iz čega piješ“ čiji je primarni cilj prestanak korištenja plastičnih čaša kod kafe automata instaliranih u javnim institucijama na području Grada Zenica

 

Opće poznato je koliko je plastika prisutna u prirodi i da traje više od 400 godina, dok se u moru nikada ne razgradi.

Najefektivniji način suočavanja s problemom jest spriječiti dospijeće plastike u mora. Plastični predmeti za jednokratnu upotrebu čine najveću skupinu otpada na morskim obalama, a skoro polovina cjelokupnog otpada u morima su proizvodi poput plastičnog pribora za jelo, plastičnih boca, filtera za duhanske proizvode ili štapića za uši.

Posljedice korištenja plastike za jednokratnu upotrebu vidljive su svuda na morskim obalama i u morima. Plastični otpad sve više zagađuje mora te bi, prema istraživanjima, do 2050. u morima moglo biti više plastike nego riba.

U cilju davanja našeg doprinosa za očuvanje prirode od plastike, Udruženje INPUT Zenica pokrenulo je inicijativu za ukidanje plastičnih čaša kod kafe automata na području Grada Zenica. Cilj je da se uvede upotreba papirnih čaša, biorazgradivih, koje bi u potpunosti zamijenile plastične čaše.

Plastične čaše napravljene su od bisfenola A i polipropilena. BPA poliugnjenik koristi se i za izradu flaša i pakovanja za hranu.

Plastične posude napravljene od BPA otpuštaju pojedine hemikalije kada se u njih sipa vrela tečnost. Te hemikalije mogu dovesti do gojaznosti i drugih zdravstvenih problema.

BPA direktno utječe na hormone u tijelu, što ugrožava reproduktivno zdravlje i zdravlje mozga. To, također, pogađa i alfaćelije koje su zadužene za proizvodnju insulina. Kao rezultat, utječe i na nivo glukoze u tijelu. Ovo su samo neke od posljedica i neželjenih dejstava koje plastika ima na naš organizam.

Ukoliko se trudnice izlažu velikoj količini BPA, to može utjecati na razvoj bebe u stomaku. On pogađa nerođenu bebu u najgorem mogućem smislu.

Ovim putem želimo uticati na nadležne institucije koje imaju instalirane kafe automate, da traže od vlasnika istih da prestanu koristiti plastične čaše, te uvedu papirne koje su biorazgradive.

Također, molimo vlasnike kafe automata da uvedu papirne čaše za kafu.

Pin It on Pinterest

Share This