Minerali za profit stranih rudarskih kompanija ili voda, hrana i zdravlje?

22. nov, 2023

Danas smo zajedno sa organizacijama članicama Eko BiH mreže, predstavnicima i predstavnicama ekoloških udruženja/mreža, razgovarali na temu Takozvano „Zeleno rudarstvo“ – impakti na životnu sredinu i zajednice.

Razotrkivanje zabluda o „zelenom i odgovornom rudarstvu“, kroz primjere destruktivne rudarske prakse u Srbiji  govorio je prof. dr. Ratko Ristić – prorektor Univerziteta u Beogradu , redovni profesor na Šumarskom fakultetu, predsjednik Odbora za zaštitu životne sredine. Profesor Ristić je naglasio da je kroz aktivizam najvažnije  senzibilirati javnost da lokalno stanovništvo reaguje.

Prof.dr. Dragana Đorđević, naučna savjetnica NU Institut za Hemiju, Tehnologiju i Metalurgiju – Centar za hemiju, Beograd ukazala je na  ekološke rizike rudarstva KMS (kritične mineralne sirovine) s aspekta hemijskog zagađenja. Profesorica Đorđević predavanje je završilla pitanjem: Minerali za profit stranih  rudarskih kompanija ili voda, hrana i zdravlje?

“Borba za očuvanje prirodnih dobara je prilika za akademsku zajednicu da se uključi zajedno sa građanima u zaštitu naše zemlje!”, kao važnu stavku navela je Džemila Agić, direktorica Centra za ekologiju i energiju, Tuzla.

Prof.dr. Muriz Spahić, akademik, osnivač Udruženja geografa u BiH kroz temuNepovoljni uticaji rudnika KMS na sistem površinskih i podzemnih voda – narušenost vodosnabdijevanja” naglasio je da sva istraživanja u prirodnoj sredini se  moraju zasnivati na zajedničkoj odluci korisnika/ca prirodnih  resursa, nezavisnih eksperata/ica, predstavnika/ica zakonodavne vlasti i lokalne zajednice.

Na temu Ugroženost šumskih ekosistema projektima „zelenog rudarstva“ na primjeru prašume Trstionice govorio je prof. dr. Dalibor Ballian, akademik, redovni profesor na Šumarskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. “Ako želimo razumjeti prašumu moramo razumjeti život u njoj, tek onda ćemo shvatiti ozbiljnost situacije koja pred nama. Donošenje Zakona o šumama na državnom nivou je nužno za spas šuma.”, poručio je profesor Ballian.

Borba za prirodna bogatstva naše zemlje prilika je za ljude koji imaju čistu namjeru!

“Ne smijemo relativizirati moć znanja kojeg smo danas usvojili i moramo to iskoristiti da dodjemo do zajedničkog cilja.”, za kraj današnjeg druženja poručila je Majda Ibraković ispred Eko foruma Zenica.

Pin It on Pinterest

Share This