KVALITET OTPADNIH VODA: Organizacije mogu aktivno doprinositi poboljšanju stanja voda

28. feb, 2024

U utorak, 27. februara održana je radonica na temu “Kvalitet otpadnih voda – zakonski okvir, uzrokovanje i analize” pod vodstvom Nataše Mazalice, magistrice hidrobiologije i dugogodišnje okolišne aktivistice. Radionica je okupila predstavnike i predstavnice OCD, aktiviste/ice, nadležne institucije i istraživačke subjekte koji su pokazali nevjerovatno interesovanje i predznanje za učešće, zbog čega je ova radionica bila i u formi webinara.

Imajući u vidu da otpadne vode nastaju kao rezultat onečišćenja tokom njihove upotrebe, te se sve takve vode ispuštaju u površinske ili podzemne vode putem direktnog ulijevanja ili ispiranja s površina atmosferskim padavinama, fokus ove radionice bio je na vrstama i karakteristikama otpadnih voda i efektima koje imaju na okoliš, kao i na zakonske regulative, laboratorije za ispitivanje i uzorkovanje otpadnih voda.

Interaktivna radionica zaključena je prezentacijom vježbi naših učesnika i učesnica, podijeljenih u dvije grupe koji su radili na analiziranju i proučavanju dvije studije, a sve s ciljem razumjevanja i uočavanja važnih komponenti ove teme.

“U državi koja obiluje izuzetnim bogatstvom vodnih resursa, suočavamo se s rastućom ugroženošću ovog vitalnog resursa. Nedostatak adekvatne zakonske regulative i njena nedovoljna primjena izložili su naše rijeke ozbiljnim rizicima, a svi smo svjesni da se situacija pogoršava. Jačanje kapaciteta u oblasti voda je ključno za povećanje uticaja organizacija civilnog društva na donosioce odluka, institucije i zagađivače. Kroz edukaciju, istraživanje, zagovaranje i angažovanje građana, organizacije mogu aktivno doprinositi poboljšanju stanja voda i podizanju svijesti o važnosti očuvanja vodnih resursa.” – rekla je Nataša.

Vjerujemo da su učesnici/ce ovog treninga itekako stekli znanje o načinima analize vode, ispravnom uzrokovanju te mogućnostima i procedurama rada nadležnih inspekcija. Raduje nas činjenica da je Centar za promociju civilnog društva spona za dobre priče i značajne rezultate kada je u pitanju umrežavanje i razgovaranje o temama čiji glas itekako treba da se čuje.

Pin It on Pinterest

Share This