Kristina Mušanović, članica UG „Ekosol“ Tuzla: Principi kojima učimo srednjoškolce/ke u tom dobu ostaju u njima cijeli život

04. nov, 2020

UG „Ekosol“ Tuzla u okviru projekta „Misli o prirodi!“ koji provodi Centar za promociju civilnog društva, a finansijski podržava Vlada Švedske, implementira projekat „Parlamentarna debata – Rješavanje problema aerozagađenja u gradu Tuzla“. Ovaj projekat jedan je od pet projekata zagovaračkih mreža u okviru projekta „Misli o prirodi!“. Problem zagađenja Grada Tuzle prisutan je dugi niz godina i mnoge organizacije civilnog društva učestvuju u rješavanju problema zagađenosti zraka na ovom području. Članovi UG „Ekosol“ identifikovali su niz aktivnosti s ciljem rješavanja ovog problema, te na jedan poseban način nastoje dati svoj doprinos. Dinamična i perspektivna grupa mladih ljudi, uz podršku starijih članova udruženja, predstavila je projekat čiji je cilj doprinijeti jačanju ekološke svijesti inovativnim i kreativnim pristupom kod srednjoškolske populacije putem parlamentarne debate, umjetničkog izražavanja i zdravijeg načina života u gradu Tuzla. Članovi UG ”Ekosol” svoj fokus su usmjerili na učenike i profesore srednjih škola sa područja grada Tuzle. Učenici i učenice  šest tuzlanskih srednjih škola – Elektrotehničke, Mašinske, Saobraćajne, Hemijske, Mješovite i Gimnazije „Meša Selimović“ istražuju i predstavljaju mogućnosti kreativnih i inovativnih načina djelovanja u rješavanju problema aerozagađenja. Zajedno sa svojim profesorima učestvuju u realizaciji interaktivnih i kreativnih aktivnosti kroz koje se nastoje izgraditi kapaciteti grupa mladih učenika i učenica, te utjecati na podizanje svijesti svih starosnih kategorija stanovništva o važnosti korištenja alternativnih izvora energije uz animiranje građana da uzmu aktivno učešće u procesu zaštite okoliša.

Aktivno učešće partnerskih organizacija u realizaciji projekta, Pozorište mladih Tuzla i Biciklistički klub Tuzla, daje posebnu notu u realizaciji cjelokupnog projekta. Svjesni da zdravo životno okruženje pripada svima njima, mladi članovi tri udruženja aktivno zajednički realizuju projekat čija implementacija traje do polovine naredne godine.

Sa članicom UG „Ekosol“ i studenticom Fakulteta elektrotehnike u Tuzli Kristinom Mušanovićem razgovarali smo o aktuelnim dešavanjima u okviru projekta, aktivnostima koje su već završene i o onima koje nas očekuju u budućnosti.

 Udruženje građana „Ekosol“ od juna 2020. godine provodi projekat „Parlamentarna debata – Rješavanje problema aerozagađenja u gradu Tuzla“. Jeste li zadovoljni dosadašnjom realizacijom projekta?

Zadovoljni smo. Od početka smo proveli veliki broj aktivnosti, radionica na temu biciklizma, radionice za profesore kako kreirati i voditi dramski performans i evo sada i radionica za učenike, zadovoljni smo kako je do sada sve proteklo, zadovoljni smo znanjem koje smo prenijeli, kao i odazivom… Ukratko, za sada smo zadovoljni kako teče projekat.

Jedna od prvih aktivnosti koju ste realizovali, u saradnji sa svojim projektnim partnerom -Biciklističkim klubom Tuzla, jeste nabavka i dodjela bicikala srednjim školama. Kasnije je održana i radionica te časovi vožnje. Smatrate li da mladi nedovoljno koriste alternativna sredstva prevoza poput bicikala?

Odaziv na biciklističku vožnju pokazao je da dobar dio mladih posjeduje bicikla i koristi se njima. Neki učenici koji su učestvovali na radionici su i članovi Biciklističkog kluba. I svi su zainteresovani da bicikla budu još više u upotrebi. Međutim, tu je i strah jer moraju voziti po cesti i slične stvari. Zato smo im i na radionici objasnili pravila učešća bicikala u saobraćaju i njihov odnos sa automobilima. Imali smo veliki odaziv na biciklističku vožnju. Mislim da su mladi koji su učestvovali svjesni važnosti i da su spremni da i sami podižu svijest važnosti vožnje biciklom, prvenstveno zbog zraka, ali i zbog zdravlja njih samih.


Ima li među mladim onih koji ne znaju voziti bicikl? Jesu li se takvi odazivali pozivu na časove?

Nije bilo odaziva takvih učenika, međutim, zbog njih smo podijelili školama bicikla, kako bi oni na časovima fizičkog mogli učiti voziti. Neki od mladih možda nisu u mogućnosti imati vlastito biciklo, te je to jedan od osnovnih razloga podjele bicikala školama.

Sa drugim partnerom, Pozorištem mladih Tuzla, organizovali ste trening za voditelje dramskih sekcija šest tuzlanskih srednjih škola. Možete li objasniti koja je poveznica pozorišta i zaštite okoliša i koje ciljeve namjeravate postići saradnjom sa Pozorištem mladih?

Željeli smo ovaj problem iznijeti scenski, da djeca kroz glumu, kroz zabavu prenesu stvarne probleme. Da prikažemo slikovito kakve su posljedice zagađenog zraka. Nismo željeli organizovati samo tradicionalna predavanja na kojima će djeca sjediti i slušati, čitati zakone i slično, već smo željeli omogućiti djeci i da se zabave jer vjerujemo da kroz zabavu djeca najbolje uče.

Stoga smo dogovorili izvođenje igrokaza sa Pozorištem mladih, spojili smo škole sa pozorištem. Pozorište mladih će i samo izvesti glavnu predstavu koja će se ponavljati i koju će publika dugoročno moći gledati.

Kakav je bio odaziv učenika i učenica?

Nalažost, pandemija se odrazila na sve aspekte društva, pa i na naše aktivnosti – trenutno se ne smiju održavati bilo kakve vannastavne aktivnosti u školama. Stoga broj učenika nije onoliki koliko smo željeli da bude, ali profesori su izabrali učenike koji su željeli i koji će učestvovati u kreiranju predstave, a 126 članova i članica Pozorišta mladih su se maksimalno stavili na raspolaganje.

Koji je naredni korak, kada možemo očekivati predstave?

Predstave u srednjim školama bi trebale biti održane u decembru, a glavna predstava Pozorišta mladih će premijerno biti izvedena u martu naredne godine. Ta predstava obuhvatit će sve mini igrokaze u kojem su učestvovali učenici.

Mladi, ili konkretnije srednjoškolci, u fokusu su vašeg projekta. Vjerujete li da promjenom njihovog ponašanja možemo osigurati „zdraviju“ Tuzlu u budućnosti?

Mi smo odabrali srednje škole upravo jer je to period kada se mladi razvijaju i kada se nalaze na svojevrsnoj životnoj raskrsnici. Odavno radimo sa mladim, ranije je odaziv bio slabiji, međutim on je danas povećan, mladi se odazivaju na radionice. Naravno, taj broj i dalje nije onakav kakav bismo mi željeli da bude ali je u skladu sa našim mogućnostima.

Prinipi kojima učimo mlade u tom dobu ostaju u njima i oni ih dalje razvijaju, što je i osnovni cilj.

Koliko ovakva podrška, kakvu ste dobili od projekta „Misli o prirodi!“, znači za vašu organizaciju, za njen rad u u budućnosti i dostizanje ciljeva?

Zaštita okoliša je jedna od naših misija – konkretno, obnovljiva energija i čist zrak. Tako da su nam ovakvi projekti od izuzetne važnosti.

Pin It on Pinterest

Share This