Kraški fenomen – Bobijaško oko u blizini Sanskog mosta

13. apr, 2023

Izvor fotografije: Putovaobih

Ovo malo jezero čija veličina ovisi od godišnjeg doba i kišnih padavina, nalazi se u podnožju planine Grmeč, 20-ak kilometara od Sanskog Mosta. Čitav prostor, kada se posmatra s obližnjih uzvišenja, izgleda kao veliko oko, po čemu je i dobio naziv. Ako već niste, preporučujemo da posjetite ovaj kraški fenomen koji će vas sigurno oduševiti.

Prema geološkim istraživanjima, Bobijaško oko je estevela, geomorfološki oblik kojeg karakteriše dvosmjerno kretanje vode, pa ono tako u vrijeme obilnih padavina ima karakteristike vrela, dok pri niskoj razini vode postaje ponor.

Prije nekoliko godina ovo mjesto je posjetila grupa engleskih ronilaca speleologa koji su istražili oko stotinu metara podzemnih vodenih labirinata. Tom prilikom je potvrđeno kako dubine ove estevele nastanjuje čovječija ribica, endemski vodozemac iz prahistorije koji je opstao samo u potpuno čistim i mračnim vodama.

Bobijaško oko - Grmeč - Sanski Most - Dron.ba za N1

Istraživanja Bobijaškog oka su vršena još od doba Austrougarske, a nekoliko puta u ponor je puštana specijalna boja, koja se potom pojavljivala na obližnjim izvorima rijeka Zdene i Dabra. Znači da je prostor Palanačkog polja, koji je jedna ogromna hidroakumulacija, povezan s tim izvorištima. Zbog toga je čitav ovaj prostor proglašen vodozaštitnim pojasom prve kategorije čije bi onečišćenje moglo imati nesagledive posljedice po prirodu i ljude.

Izvor fotografije: Inmedia

Za Bobijaško oko se vezuju mnoge zanimljive narodne priče i legende. Jedna od tih priča govori o seljaku kojem je njegova ovca upala u dubok ponor, iako je seljak pokušao učiniti sve da je spasi, nije uspio. Nakon nekoliko dana, seljak je pronašao svoju ovcu na spomenutom izvorištu Dabra, gdje ga je navodno izbacila voda. Mnoge teorije govore da su to bile vile koje su imale nadnaravnu moć nad vodom i prirodom. Neki su čak bili hrabri i usudili su se zalaziti u šumu noću, u nadi da će vidjeti ta čarobna stvorenja kako igraju svoje kolo u blizini kraškog vrela. I tako, legenda se nastavljala, prenosila se s koljena na koljeno, dok su ljudi i dalje pričali o vilama i vilenjacima koji svake noći pohode kraško vrelo i igraju svoje kolo.

Izvor fotografije: Bonjour.ba

Ako se odlučite da posjetite jedno od najzanimljivijih prirodnih čuda Bosne i Hercegovine, trebate imati na umu da je put, nažalost, prilično loš i da se do njega morate voziti makadamom, a zatim parkirati na livadi i hodati nekoliko minuta. Kupanje je strogo zabranjeno jer je oko estavela koja guta i izbacuje vodu, pa je preporučljivo ukoliko čujete huk u blizini da se što prije udaljite.

Također je važno napomenuti da ponesete sa sobom vrećice za smeće i odložite svoje otpatke u za to predviđena mjesta, kao i da ne bacate opuške cigareta u okoliš jer oni mogu izazvati požar i oštetiti ovo područje. Bitno je da zaštitimo jedno od najljepših prirodnih fenomena koje imamo u našoj državi.

Autorica: Nejra Selimović

Pin It on Pinterest

Share This