Ko su crvene pande?

17. sep, 2021

Na današnji dan se obilježava Svjetski dan crvenih pandi, a u nastavku čitajte neke od zanimljivosti po kojima su karakteristične.

Crvena panda je sisar iz reda zvjeri i jedini predstavnik porodice Ailuridae koji danas žive na Zemlji. Dijeli se na dvije podvrste – zapadna ili himalajska crvena panda Ailurus fulgens i kineska crvena panda Ailurus fulgens styani.

Sličnost dijele s rakunima zbog čega su prvobitno bile svrstane u porodicu rakuna, a naknadnim istraživanjima je utvrđeno da je njihov DNK sličniji medvjeđem zbog čega su „premještene“ u porodicu Ursidae.

Najnovija genetska istraživanja i studije su utvrdile da crvene pande, ipak čine zasebnu porodicu Ailuridaei, te da nemaju bliskih rođaka u okviru svoje porodice. Njihovi najbliži preci su živjeli prije 3-4 miliona godina.

Ove preslatke životinje žive na drveću i tu provode čak 90% svog vremena jer njihove fizičke karakteristike nisu prilagođene za život na tlu. Kao i većina drugih životinja, crvene pande igraju veliku ulogu u procesima kamuflaže i opstanka. Prepoznatljivo crvenkasto-bakarno krzno se savršeno uklapa sa četinarima prekrivenim crveno-smeđim mahovinama i blijelim lišajevima. Karakteriše ih „trag suze“ na licu koji se proteže od očiju do uglova usana, a raskošan rep prekriven gustim krznom služi im za održavanje ravnoteže, a često se njime i ogrnu kako bi se ugrijale. Hrane se pretežno bambusom koji čini između 85 i 95% njihove hrane, a pored bambusa hrane se i korjenjem, opalim voćkama, insektima, jajima, pricama i drugim manjim sisarima. Nisu isključivo noćne životinje, ali su najaktivnije u sumrak i svitanje, dok tokom dana uglavnom spavaju.

Crvena panda može okotiti najviše četiri mladunca i najčešće se rađaju blizanci. Njihov životni vijek iznosi između osam i deset godina, dok u zološkim vrtovima i u rezervatima mogu živjeti i do 15 godina.

Nažalost, poznato je da su crvene pande ugrožena vrsta čija populacija brzo opada i nalaze se na IUCN Crvenoj listi ugroženih vrsta. Prema najnovijim podacima WWF-a, ostalo ih je najmanje 10.000 na cijelom svijetu. Njihovi prirodni neprijatelji su predatori, a glavni uzrok njihovog nepovoljnog položaja u prirodi je ljudski faktor. Degradiranje prirode i klimatske promjene dovode do nestanka adekvatnog staništa za ove slatke životinje.

Izvori:
https://www.worldatlas.com/articles/red-panda-facts-animals-of-asia.html
https://www.worldwildlife.org/species/red-panda
https://redpandanetwork.org/Red-Panda-Facts/

 

 

Pin It on Pinterest

Share This