“Klub ljubitelja prirode Brčko” prezentovao recikliranje PET ambalaže

15. dec, 2023

U sklopu projekta „Odgovornim upravljanjem otpada do zdravije i čistije životne sredine“ koji realizuje „Klub ljubitelja prirode“ danas je u Omladinskom centru Brčko prezentovan rad mašine koja reciklira PET ambalažu i proizvodi filament za 3D štampače. Projekat je podržan od Centra za promociju civilnog društva kroz projekat „Misli o prirodi“ koji finansira Švedska.

Damjan Dundžić, koordinator projektnih aktivnosti kazao je da se jako malo ljudi susrelo sa reciklažom i da je ovo bila idealna prilika da se javnosti prezentuje primjer reciklaže od koje se pomoću 3D štampača mogu proizvoditi korisni predmeti za društvenu zajednicu.

Aleksandar Pajkanović inovator ideje je predstavio rad 3D štampača i rekao je da se pomoću ovog štampača od obične plastične flaše mogu proizvoditi igračke ali i predmeti koji se mogu koristiti u reklamne svrhe, pa sve do industrijskih, odnosno mašinskih dijelova.

Prema njegovim riječima od ovog projekta može biti višestruka korist za cijelu društvenu zajednicu, prije svega poboljšanje ponude na tržištu rada, jer sve osobe koje završe Tehnički fakultet mogu se baviti tehnologijom u Brčkom i imati korist od svog rada.

Izvor: Radiobrcko.ba

Pin It on Pinterest

Share This