Javni poziv za dodjelu grantova za Zagovaračke mreže

29. dec, 2022

Centar za promociju civilnog društva u okviru projekta Misli o prirodi! uz finansijsku podršku Švedske, raspisuje Javni poziv za dodjelu grantova za komponentu Zagovaračke mreže!

Projekat Misli o prirodi! je baziran na različitim aktivnostima koji doprinose podizanju nivoa svijesti o okolišu. Zagovaračkim kampanjama povećava odgovornost državnih organa, kompanija i stanovništva u adresiranju problematike vezane za okoliš. Unapređenje zaštite okoliša je jedino moguće kroz diverzificiran pristup problemskim oblasima ali i zajednipčko djelovanje, sistematičan i naučno utemeljen pritisak civilnog društva na donositelje/ke odluka i zagađivače, te podizanje svijesti o važnosti okoliša u poboljšanju standarda života.

Ovim javnim pozivom nastojimo ohrabriti i potaknuti suradnju između različitih, ali komplementarnih organizacija civilnog društva, čiji će se glas i rezultat rada multiplicirati kroz formiranje mreža, a kako bi se ostvarili ciljevi zagovaranja. Grantovi za zagovaračke mreže su namijenjeni ciljno orijentiranim grupama organizacija civilnog društva koje se bave zaštitom okoliša i otvorene su za partnerstva s drugim organizacijama civilnog društva.

Dodatna podrška će biti pružena kroz edukacije i mentorske posjete odabranim mrežama organizacija civilnog društva koje će sprovoditi grantove. Očekuje se da zagovaračke kampanje imaju širok spektar rezultata koji će probuditi svijest zajednice i donosioca odluka o zaštiti okoliša.

CPCD će učestvovati u promociji aktivnosti zagovaračkih mreža, kroz angažovanje medija u BiH iz svoje postojeće mreže. CPCD će također odigrati važnu ulogu u sinhronizaciji zagovaračkih inicijativa, različitih OCD, projekata, medija i lokalnih vlasti.

U toku implementacije ovih aktivnosti, korisnici grantova Zagovaračkih mreža će od strane CPCD-a imati administrativnu, tehničku i finansijsku podršku, a od strane Eko HUBova, formiranih u sklopu projekta Misli o prirodi! će imati zagovaračku i profesionalnu pomoć u okvirima njihove djelatnosti.

Cijeli javni poziv možete pronaći OVDJE.

Rok za postavljanje pitanja u vezi javnog poziva je 27.1.2023. godine, čiji će odgovori biti postavljeni 31.1.2023. godine.

Krajnji rok za dostavljanje dokumentacije za podnošenje prijave prijedloga projekta je 7.2.2023. godine putem e-mail adrese grantovi@mislioprirodi.ba.

Anekse potrebne za podnošenje prijave možete preuzeti u nastavku.

 

 

Pin It on Pinterest

Share This