Jablaničkom jezeru prijeti ekološka katastrofa nakon sudara dviju cisterni i izlijevanja nafte

12. jan, 2022

Nakon jučerašnjeg sudara dviju cisterni u Čelebićima i izlijevanja nafte u Jablaničko jezero, ovom prirodnom lokalitetu prijeti prava ekološka katastrofa.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona za portal Klix.ba su kazali kako je uviđaj još uvijek u toku te da se čekaju nalazi nadležnih službi za vodno područje, nakon kojih će biti podnesena krivična prijava protiv prijevoznika.Iz Organizacije sportskih ribolovaca (OSR) Konjic, korisnika ribolovnog prava za ribolovno područje – ribolovnu zonu Konjic, kažu da su nakon jučerašnje nesreće predstavnici ovog udruženja izašli na teren i utvrdili da se nafta izlila u Jablaničko jezero.

“Predstavnici JP Elektroprivreda BiH su postavili plutajuće brane koje su djelomično zaustavile širenje naftnih mrlja. Međutim, nafta se razlila cijelim područjem uz obalu Jablaničkog jezera. O svemu je obaviještena kantonalna i federalna inspekcija, kao i Agencija za vodno područje Jadranskog mora. Nesumnjivo je da je ovim nanesena šteta flori i fauni ovog jezera”, kazali su iz OSR Konjic.

Podsjećamo, dvije cisterne sudarile su jučer kod tunela Čelebići na magistralnom putu M-17 Jablanica – Konjic, a iz policije je odmah saopćeno kako se iz cisterni izlijeva nafta.

Izvor:

Klix.ba

Pin It on Pinterest

Share This