Izaberite najljepši mini vrt

10. jan, 2021

Svi imamo kakav-takav mali prostor gdje bismo mogli improvizirano uzgajati hranu u recikliranim ili već postojećim posudama ili komadićima zemlje u dvorištima. Voda nam je lako dostupna, što pogoduje uzgoju biljaka i što nam olakšava kreiranje sopstvenih jestivih mini vrtova.

Kampanja „Ja sadim, a ti?“, koja se provodi u okviru projekta „Misli o prirodi!“, je pozvala sve ljubitelje i ljubiteljice prirode da pokažu svoje jestive mini vrtove koje su kreirali na njihovim balkonima, okućnicama, baštama i drugim prostorima, kako bi dobili priliku da osvoje jednu od vrtlarskih nagrada i titulu najboljeg jestivog mini vrta u 2020. godini.

Komisija je imala izuzetno težak zadatak izabrati 8 najljepših mini vrtova koji idu u finalni krug, ocjenjujući sve navedene kriterije iz javnog poziva, a to su: vizuelna privlačnost vrta, raznolikost kultura, kreativnost u korištenju malog prostora za uzgoj jestivih biljaka i jedinstvene karakteristike poput korištenja recikliranih materijala prilikom kreiranja infrastrukture i slično.

Pored toga ocjenjivao se opis vrta gdje se vodilo računa o originalnosti, kreativnosti i motivu bavljenja vrtlarstvom na malim prostorima.

Na poziv su se mogli prijaviti svi ljubitelji/ce vrtova koji imaju mini vrt do 5m2 i koji su se učlanili u grupu „Ja sadim, ti?“: https://bit.ly/JaSadimATiFB uz napomenu da će se ceremonija dodjele nagrade organizovati u prostorijama Centra za promociju civilnog društva (adresa Marka Marulića 2/III, 71 000 Sarajevo) 27.01.2021. godine u 12:00h, te da organizator CPCD ne snosi putne troškove za dobitnike/ce nagrada.

Ovom objavom otvaramo FINALNI KRUG izbora za najljepši jestivi mini vrt (na balkonu, okućnici, bašti i/ili drugom prostoru), a izbor je u potpunosti prepušten svim članovima/cama Facebook platforme koji su ljubitelji/ce prirode.

Finalni krug izbora možete pronaći OVDJE.

Ukupno će se dodijeliti tri nagrade:

 1. mjesto:
 • Vrtna radna klupa
 • Posuda za sađenje s rešetkastom ogradom
 1. mjesto:
 • Posuda za sadnju od reciklirane tikovine i čelika
 1. mjesto:
 • Vrtne sklopive stolice (drvo akacije)

Čestitamo izabranim finalisticama i finalistima!

Pravila finalnog kruga su sljedeća:

 • Fotografija s najviše reakcija na stranici “Misli o prirodi!” će osvojiti jednu od navedenih nagrada.
 • Pod reakcijama se podrazumijevaju sve reakcije koje se mogu ostaviti na fotografiji (like, care, love, hahah, wow, sad, angry).
 • Fotografije su poredane prema abecednom redu imena učesnika/ca
 • Uzimaju se u obzir samo reakcije koje su ostavljene na fotografijama koji su objavljeni na Facebook stranici „Misli o prirodi!“, a ne reakcije na objave koje su podijeljene na ličnim profilima i na drugim mjestima. Stoga pozivajte prijatelje/ice da otvore stranicu „Misli o prirodi!“ i da tu „glasaju“ (ostave reakciju) na omiljenu fotografiju.
 • Dozvoljeno je dijeliti pojedinačne fotografije ali nije dozvoljeno sponzoriranje (boost) pojedinačnih fotografija niti objava koje upućuju na glasanje za pojedinačnu fotografiju.
 • Finalisti/ce koji se budu koristili bilo kojim oblikom manipulacije u procesu glasanja će biti diskvalifikovani/e.

Za objavljene prijave 8 finalista/ica, građani/ke će moći glasati za svoju omiljenu fotografiju u periodu od 10. januara do 20. januara 2021. godine do 12:00 sati.

Proglašenje pobjednika je 20.01.2021. godine do 15:00 sati.

Zahvaljujemo svim učesnicima/ama, uključujući i one koji se nisu našli u užem krugu izazova, te vas pozivamo da nas i dalje pratite i da i dalje mislite o prirodi.

Očekujemo mnogo reakcija.

Sretno!

Pin It on Pinterest

Share This