Istraživači imaju za cilj da razviju samooplodne usjeve

07. mar, 2023

Izvor fotografije: https://pixabay.com/photos/wheat-field-cereals-wheat-field-3524861/

Istraživači sa Odsjeka za molekularnu biologiju i genetiku na Aarhus Univerzitetu učestvuju u međunarodnoj istraživačkoj mreži, ENSA, koja se fokusira na poboljšanje unosa hranjivih tvari od strane biljaka kako bi se smanjila potreba za gnojivom. Mreža je upravo dobila ukupan iznos od 35 miliona dolara od programa poljoprivrednih inovacija Billa i Melinde Gates, od čega Aarhus Univerzitet dobija 4 miliona dolara.

Ovaj članak se temelji na priopćenju za javnost Bill & Melinda Gates Agricultural Innovations.

Grant će podržati istraživački program inžinjerske azotne simbioze za Afriku (ENSA) u narednih pet godina. Naučnici ENSA-e konstruišu biljke kako bi maksimizirali prirodnu simbiozu između biljaka i korisnih gljiva ili bakterija. Cilj projekta koji podržava Bill & Melinda Gates Agricultural Innovations (Gates Ag One) je razvoj samooplodnih usjeva za afričke farmere.

Prema UN-u, čak 65% produktivnog zemljišta u Africi smatra se degradiranim, što znači da su prinosi usjeva samo oko trećine globalnog prosjeka. Đubrivo je često skup i nedostupan resurs za mnoge male poljoprivrednike u Africi, koji čine samo 4% globalne potrošnje đubriva i koji se u velikoj mjeri oslanjaju na izvoz iz Rusije, dok je rat koji je u toku u Ukrajini podigao cijene i do 150%. Razvoj usjeva sa većom sposobnošću da uzimaju hranljive materije kroz prirodne procese bi stoga automatski povećao prinose bez potrebe za đubrivom.

Više na: Aarhus University

 Izvor: https://www.enn.com/articles/72072-researchers-aim-at-developing-self-fertilizing-crops

Pin It on Pinterest

Share This