Inspekcija o izlijevanju nafte u Jablaničko jezero: Nema opasnosti od ekološke katastrofe

12. jan, 2022

Federalna uprava za inspekcijske poslove (FUZIP) oglasila se o izlijevanju nafte u Jablaničko jezero te opasnostima koje je to prouzrokovalo.

“Odmah po saznanju da je 11. januara 2022. godine oko 14:00 sati u mjestu Čelebići, na području općine Konjic, došlo do saobraćajne nezgode u kojoj je učestvovalo više vozila, između ostalih i dvije cisterne, glavni federalni vodni inspektor se hitno uputio na mjesto događaja radi provjere navoda da je prilikom nezgode iz cisterne iscurila znatna količina nafte na cestu te da je rigolom i kanalom u dužini od tridesetak metara završila u akumulaciji Jablaničkog jezera”, kazali su.

Prilikom obilaska kompletnog područja potencijalno štetnog izliva, glavni federalni vodni inspektor je odmah, a u saradnji s Agencijom za vodno područje Jadranskog mora u Mostaru, organizovao sve aktivnosti u cilju sprečavanja daljnjeg širenja zagađenja od nafte, kao i sanacije nastalog zagađenja, saopćili su.

“Odmah nakon incidenta inspekcijskim nadzorom je konstatovano da se naftna mrlja spustila u Jablaničko jezero te je interventno angažovana ovlaštena firma, koja je odmah očistila dio ceste od naftnih mrlja te postavila plutajuću barijeru kod koje se vrši prikupljanje i vađenje naftne mrlje s vode Jablaničkog jezera. Prilikom inspekcijskog nadzora nije konstatovan pomor ribe te se ne vide naznake opasnosti od ekološke katastrofe”, zaključili su.

Kompanija Delta Petrol još od jučer radi na sanaciji posljedica izlijevanja nafte u Jablaničko jezero usljed sudara dviju cisterni u Čelebićima.

Kako je za Klix.ba kazao predstavnik ove kompanije Bakir Spahić, Delta Petrol je o incidentu obaviješten pola sata nakon što se desio oko 15 sati.”Čim smo dobili poziv od gospode iz Agencije za vodno područje Jadranskog mora, odmah smo poslali ekipe na teren. Poslali smo dva kombija s branama i preprekama da se mrlja ne širi. Sinoć do 12 sati su radile naše ekipe, jutros su ponovo otišle cisterne da se nastavi sanacija, da se što je moguće više ublaži ovaj ekološki incident”, izjavio je.

Kaže kako su njihove ekipe sinoć iz tog dijela jezera izvukle 15 tona zauljene vode, a po pretpostavkama, izlilo se 4,5 tona nafte.

Izvor: Klix.ba

Pin It on Pinterest

Share This