Ilegalna sječa šuma na području Općine Prozor -Rama SE NASTAVLJA!

10. mar, 2023

-Ilegalna sječa šuma na području Općine Prozor -Rama SE NASTAVLJA-

Najavljena je nova sječa šuma koja je ilegalna! Općina Prozor – Rama je 7.marta od Javnog poduzeća Šumsko gospodarskog društva “Šume Hercegovačko neretvanske” d.o.o. Mostar zaprimila planove gospodarenja u šumama u takozvanim šumsko gospodarskim područjima “Srednje neretvansko” i “Šume na kršu”.

Uvidom u dokumentaciju vidljivo je da se dio u šumama u kojima se planira sječa nalazi na području općine Prozor-Rama te da su te šume u vlasništvu države BiH. Javno poduzeće Šumsko-gospodarsko društvo „Šume Hercegovačko-neretvanske“ d.o.o. Mostar posluje u uvjetima bez donesenog Zakona o šumama, usvojenih šumskogospodarskih osnova i bez adekvatnog pravnog uporišta kojim bi se prenijele ovlasti za obavljanje poslova gospodarenja državnim šumama. Odnosno, sječa koja se odvija od strane spomenutog poduzeća je ilegalna!

Načelnik Općine Prozor-Rama obratio se Pravobraniteljstvu Bosne i Hercegovime sa dopisom da se poduzmu mjere za zaštitu imovine države BiH, te da se zaštite šume u vlasništvu države BiH od nedozvoljene i nezakonite sječe. Ukoliko se mjere ne poduzmu, općina Prozor-Rama poduzeti će sve potrebe akcije sa ciljem očuvanja okoliša, uključujući i upoznavanje nadležnih tužilaštava i infomisanjem medija o ovoj problematici.

Zbog nepostojanja Zakona o šumama, te nepoduzimanjem aktivnosti u svrhu zaštite šumskih ekosistema, šume na području Općine „Prozor-Rama“, su u proteklim decenijama na udaru bespravnih sječa i sistematskog uništavanja te danas, gotovo da nema dijela općine gdje šume nisu degradirane, odnosno uništene.

Slučaj masovne, nekažnjene pljačke šumskog bogatstva po BiH, koja se po nekim izvorima mjeri milijardama konvertibilnih maraka, jedan je od najočitijih pokazatelja postojanja sistemske korupcije u BiH i umiješanosti vladajućih stranaka u ovaj kriminal. Nepostojanje adekvatne (ili nikakve) zakonske regulative dovodi čak i do sukoba oko teritorija i nadležnosti.

Ilegalnu sječe i koruptivne radnje u oblasti šumastva području Općine Prozor-Rama, kao i na području cijele Bosne i Hercegovine moguće je spriječiti, a jedan od načina jeste usvajanje Zakona o šumama FBiH, odnosno kantonalnog Zakona o šumama.

Kako bi zaustavili ilegnalne radnje, mještani ovog područja pokrenuti će peticiju u cilju donošenja Zakona o šumama ovog kantona/županije kako bi zaustavili nelegalne sječe i krađe šuma na području cijele Županije/Kantona, a posebno na području općine Prozor-Rama i sankcionisanjem odgovornih za izvršene krađe šuma i za nečuvanje šuma od strane odgovornih institucija i pojedinaca.

Projekt „ ZAŠTITIMO NAŠE ŠUME!” provodi “Udruženje Resursni Aarhus centar u BiH”, u okviru šireg programa „Podrška građanima u borbi protiv korupcije“ koji implementiraju Centri civilnih inicijativa (CCI), kao glavni implementator uz finansijsku podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Pin It on Pinterest

Share This