Idiličnom mjestu Duboka prijeti devastacija rijeke gradnjom male hidro-elektrane: u nedjelju protest!

08. mar, 2024

Povodom najava početka građevinskih radova za izgradnju male hidroelektrane na rijeci Duboka u istoimenom selu, u mjesnoj zajednici Grabovica u opštini Kotor Varoš, za nedjelju, 10. mart, zakazan je protestni skup za očuvanje ove rijeke pod nazivom „NI KAPI DUBOKE“.

Protestni skup simbolično počinje u pet do 12, odnosno u 11:55h.

Predstavnici Centra za životnu sredinu obišli su lokacije i uvidjeli da građevinskim radovima koji se spremaju u narednom periodu, može doći do velike devastacije rijeke, njenog korita, okolne šume i samog naselja u kojem je stanovništvo protiv izgradnje elektrane.

Rijeka Duboka, koja se nalazi na prostoru opština Kneževo i Kotor Varoš, jedna je od značajnijih pritoka rijeke Vrbanje, gradi veliki broj slapova, bogata je potočnom pastrmkom, a njen kanjon krase i dva značajna vodopada koji predstavljaju posebnu turističku atrakciju ovoga kraja. U pitanju su vodopadi Skakavac i Pod kotlom, koji već decenijama unazad privlače veliki broj turista i planinara, kako sa našeg područja tako i iz inostranstva. Takođe, kanjon rijeke Duboka sa vodopadom Skakavac ima sve epitete da bude zaštićeno područje kako je i  predviđeno Izmjenama i dopunama Prostornog plana Republike Srpske do 2025. godine.

U području oko rijeke se nalazi i veći broj stabala bukve i javora čija starost se procjenjuje na nekoliko vijekova, a gradnjom bi sigurno bila ugrožena. Takođe, ne tako davno, tačnije prije 15 godina, opština Kotor Varoš je u saradnji sa nekoliko organizacija civilnog društva izvršila implementiranje projekta kojim su uređene planinarske staze oko ove rijeke i njenih vodopada, a sada je ovim planiranim radovima na elektrani sve pod prijetnjom nestanka.

„Gradnja elektrane u ovakvom jednom području, čiji veći dio izgleda kao netaknuta oaza, prijeti da dovede do ozbiljne degradacije jednog značajnog prostora, ne samo za mještane ovog kraja, nego i za široku zajednicu u cjelini. Trasa cjevovoda je suludo planirana kroz obližnju šumu, što je takođe jedinstven slučaj kada je gradnja ovih objekata u pitanju. Ovo idilično mjesto bi zasigurno pretrpjelo ogromnu devastaciju ako bi se elektrana sagradila“, istakao je Vladimir Topić, asistent na programu Energija i klimatske promjene u Centru za životnu sredinu.

Mještani godinama nisu imali informacije o ovom projektu, a vjerovalo se da se od njega odustalo. Zadnje aktivnosti kojima se određuje trasa cjevovoda koja bi išla preko privatnih posjeda, kroz šumu i lokalni put, dovešće do devastacije postojeće infrastrukture, ali i do ugrožavanja korita i obala ove rijeke.

„U planiranju i izgradnji mHE Duboka ima više pitanja koja su ostala neriješena i otvorena. To se prvenstveno odnosi na dužinu cjevovoda koji je planiran kroz privatne parcele za koje nisu riješeni imovinsko pravni odnosi, a što pokazuju i različiti podaci iz različitih dozvola za ovaj projekat. Uvidom na terenu ustanovljeno je da je investitor počeo sa označavanjem trase cjevovoda kroz šumu, čija dužina je mnogo duža nego što je to navedeno u dokumentaciji“, izjavio je Ratko Pilipović, pravnik iz Udruženja Centra za životnu sredinu.

Posebno je evidentno da pitanje struje u selu nikad nije rješeno, a da se lokalno stanovništvo okreće alternativnim metodama, odnosno koriste solarne panele i sebi proizvode struju. Naglašavaju da im ovaj vid proizvodnje komercijalne električne energije, uz devastaciju životne sredine nikako ne treba, niti ga podržavaju.

„Danas imamo situaciju da je veliki broj proizvođača električne energije iz postrojenja malih hidroelektrana izašlo iz sistema podsticaja i svoju struju prodaju na evropskim tržištima. Postoje manje štetni i jednostavniji oblici za proizvodnju električne energije, a to je da građani sami sebi proizvode električnu energiju i koriste istu, taj koncept se naziva prosjuming/kupci-proizvođači. Ovaj model vlasti trebaju podržavati, a ne gradnju malih hidro elektrana na uštrb građana i životne sredine“ ističe Vlaidmir Topić.

Centar za životnu sredinu se zalaže za očuvanje rijeke Duboke i njenog kanjona kao jedne značajne prirodne cjeline koja svakako u budućnosti treba da uvažava i formalno-pravnu zaštitu. Takođe, kategorično se protivi izgradnji malih hidro elektrana koja dovodi do devastacije životne sredine i onemogućuje lokalnom stanovništvu da na sopstveni način koristi benefite koji im ovo mjesto pruža u budućnosti.

Izvor: czzs.org

Pin It on Pinterest

Share This