Hvala prirodi!

22. dec, 2020

Jedna inspirativna činjenica o drveću

“Neke vrste drveća same odbacuju svoje oboljele dijelove kako bi živjele duže i ostale što duže zdrave.”

Dokaz kako sve na planeti radi za prirodu su i određene vrste drveća. Kao što drvo zavisi od nas, tako i mi zavisimo od drveta. Primjenimo metodu drveta i odbacimo stresa koji je prouzrokovan brzim životom koji iz dana u dan povećava svoj tempo. Većini stanovništva je jasno da svaki čovjek zavisi od prirode i da je u svakom čovjeku usađen gen prirode. Nažalost u vrijeme tehnologije čovjek polako ali sigurno zaboravlja da je obavezan posvetiti se sebi odnosno prirodi. Priroda i čovjek zavise jedno od drugog, samo što danas čovjek daje malo prirodi a priroda čovjeku sve. Činjenica je da se čovjek u prirodi osjeća opuštenije, lakše, zdravije. Gotovo većina uređaja koje nalazimo u naseljenim mjestima odnosno gradu, selu i zajednicama u kojim čovjek živi imaju lošu frekvenciju za naše ćelije i zdravlje, dok smo u prirodi opušteni i bez stresa. Postoji veliki niz lokacija u Bosni i Hercegovini koje možemo posjetiti kada želimo posvetiti vrijeme sebi i svom organizmu. U većini slučajeva čovjek bira turističke destinacije koje se nalaze u prirodi, na planinama, rijekama, pored jezera i slično. Nekoliko prijedloga odnosno destinacija na koje čovjek može otići da se oslobodi stresa od svakodnevnih problema kojima smo  izloženi u gradu. Jedna od destinacija koju možete posjetiti je svakako planina Bjelašnica ujedno i naša najviša planina koja se nalazi samo 35 kilometara od centra Sarajeva. Bjelašnica nudi veliki broj aktivnosti koji su između ostalog: vožnja bicikla, pješačenje, planinarenje, iznajmljivanje nogometni-teniski terena, vožnja žičarom, zipline i mnoge druge.

Bjelanšica također nudi veliki broj crnogorične šume koja je idealna za provesti vikend i osloboditi se stresa i napetosti, veliki broj mjesta na kojima možete doći sa porodicom uživati u raznim aktivnostima, organizovati druženja uz roštilj, ali i uživati u pogledima na doline, uzvišenja, potoke. Jedna od takvih atrakcija na Bjelašnici svakako je selo Lukomir koje pruža nevjerovatan pogled, nudi različite kulture, pruža osjećaj slobode. Lukomir je najviše naseljeno mjesto na području Bosne i Hercegovine sa nadmorskom visinom od 1495 metara, što je jedno od rijetkih mjesta gdje se i dalje praktikuje tradicionalni život, što mu daje posebnu čar. Selo je jedinstveno po kamenim kućama prekrivenim hrastovom, jelovom i bukovom šimlom. Lukomir posjeduje čaroban vidikovac, a pogled se pruža na planinu Visočicu i kajnon rijeke Rakitnice koji daje nesvakidašnje viđenje na snagu majke prirode. Stoga odvojite malo vremena, dozvolite sebi malo oduška, posjetite ovu planinu,napunite se pozitivnom energijom i mislima kako bi se spremni i odmorni vratili u svakodnevni život. Pokušajte da živite kao drvo i odbacite svu napetost i negativne misli kako bi živjeli duže. Odvojite jedan dan i  posvetite se prirodi, zaboravite i ostavite sve probleme koje ste donjeli iz grada. Kako biste zahvalili prirodi, nemojte zaboravite posaditi drvo koje poslije može biti od velike važnosti za čovjeka ali i za životinjski svijet.

Zaštitimo prirodu

Zaštita šuma, planina i rijeka je od velikog značaja za Bosnu i Hercegovinu. Zašto nam uvijek u prvi plan dolaze destinacije koje se ne nalaze u našoj Bosni i Hercegovini. Nemar stanovnika ove brdovite države je doveo do toga  da priroda trpi posljedice. Ništa manje nisu zaslužne ni institucije koje se bave zaštitom prirode. Pomozimo našem prelijepom brdovitom području da dođe do vrhunca svoje ljepote. Ovaj tekst je pisan prije svega da osvjestimo stanovnike ali i da skrenemo pažnju na institucije koje se bave zaštitom prirodnih bogatstava koje mi u Bosni i Hercegovini imamo dovoljno da napravimo eksploziju turizma.

Donošenjem novih oštriji zakona bi donekle pomogli prirodi da vrati svoj stari sjaj. Zaštitom šuma i rijeka, odnosno sprečavanjem izgradnje hidroelektrana i sprečavanjem prekomjerne sječe šuma, uradili bi veliku stvar i pružili bi mogućnost za preuređenje šumskih staza, a umjesto divljih deponija  napravili bi jedan bajkoviti prizor. Samim tim bi stvorili mogućnost za kvalifikaciju mnogih mjesta u nacionalne parkove te tako proširili biljni i životinjski svijet. Stvaranje prirodnih rezervata bi doprinjelo značajnom poboljšanju flore i faune, a samim tim i porast turizam. Nažalost u Bosni i Hercegovini postoji veliki broj nezaštićenih područja koja svojom ljepotom očaravaju, a jedan od primjera je Obelisk koji se nalazi u mjestu Olovo, gigant koji prkosi vijekovima.

Obelisk se nalazi u blizini sela Bakići kod Olova. Veličine je oko četiri metra na čijem vrhu se nalazi piramidalni oblik na kojem je izgrađena okrugla odnosno loptasta struktura. Neki stanovnici ga nazivaju nišanom, neki kažu da je stečak, dok su neki suzdržani kada je tumačenje u pitanju zbog  toga što se jako malo zna o njemu. O Obelisku postoje razni mitovi, razne legende. O izgradnji Obeliska se vrlo malo zna, tako da sa sigurnošću ne može tvrditi ko ga je gradio. Jedna od legendi jeste da ga je izgradio kralj Tvrtko prvi Kotromanić. Mještani tvrde da je kralj Tvrtko lovio ovim šumama te da je napadnut od divlje svinje. Kako je jedva preživio napad u tu čast je izgradio Obelisk. S druge strane historičari tvrde da je to nadgrobni spomenik, a razlozi te tvrdnje su pronalazak groblja u blizini. Naravno sve su to samo pretpostavke jer se mjesto nikada nije dovoljno istražilo. Prema tome Obelisk će i dalje držati titulu mistične građevine koja će očigledno čekati jos neko vrijeme da bude zaštićena. Važno je napomenuti da je ovo jedini pronađeni Obelisk na teritoriji Balkana na kojem su uklesani razni simboli koji i dalje nemaju značenje u naučnim knjigama. Također, obeliske nalazimo širom svijeta, a  u Evropi su najpoznatiji u Parizu i Berlinu. Zato obavezno posjesite Obelisk kod Olova.

Pomozimo prirodi

Kao što je već rečeno, priroda je najznačajniji faktor u ljudskom životu. Kao što znamo priroda može opstati bez nas, ali mi bez prirode ne možemo ni zamisliti život. Čovjeku je potrebno samo malo da se osvjesti i da prestane uništavati prirodu. Upoznajmo našu planetu da bi je više voljeli. Vrlo često je velika greška ljudi nezainteresovanost za suživot sa prirodom, a toga nažalost postanemo svjesni tek kada zbog određenog problema shvatimo da nam je priroda potrebna. Čak i ako smo svjesni da nismo dali sve od sebe, priroda nam opet izađe u susret i rašireni ruku nas dočeka i pruži nam svu potrebnu pomoć. Dokaz da zavisimo od prirode je činjenica da gotovo sve stvari koje proizvedemo jesu dio prirode – od lijekova, namještaja i mnogi drugi korisni stvari bez koji čovjek ne bi mogao zamisliti jedan dan u svom životu. Spasimo prirodu, pomozimo joj da se oporavi od nesvjesnog uništavnja od strane čcovjeka, smanjimo sječu drveća, prestanimo uzimati više nego što nam je potrebno i tako čemo smanjiti uništavanje  prirode koja nam je potrebna za život. Zaštitimo biljne vrste kojima prijeti nestanak sa planete zahvaljujući nama. Ako bi prestali uništavati rijeke gradnjom hidroelektrana dali bismo šansu biljnim vrstama da se prošire. Rijeke i potoci nisu vlasništvo čovjeka i ne služe za profit, nego služe za opstanak kako ljudske vrste tako i svih živih organizama na planeti. Budimo svjesni, budimo odgovorni i kao uvijek priroda će nas nagraditi i dati mnogo više svima nama.

Piše: Almir Gavranović

Pin It on Pinterest

Share This