Evropa je odlučila, Sarajevo ima najbolji projekata: Grad u kojem ne morate kupovati vodu

15. apr, 2024

Mapiranje sarajevskih česmi proglašeno najboljim među 540 projekata iz cijele Evrope

Bosna i Hercegovina je dobitnica jedne od EU nagrada Bauhaus za projekat mapiranja čiste vode. Sarajevski projekat tako je pobijedio 540 drugih. Šta bi on mogao donijeti glavnom gradu Bosne i Hercegovine, objasnila je Sanela Klarić, zastupnica u Parlamentu FBiH i jedna od članica ekipe, te Nataša Krsulj, PR menadžerica projekta MAP4WATER.

– Mi smo bili među 540 onih koji su aplicirali. Izabrani smo u uži izbor od 50 projekata i bili pozvani u Bruxelles kao finalisti. To je inicijativa u kojoj sve članice, ali i potencijalne članice Evropske unije, razmišljaju kako da na drugačiji način i kroz inkluzivnost stvore što bolji kvalitet života. Ovo je najjača nagrada, posvećeno joj je najviše pažnje, jer je praktično dodjeljuju građani Evrope, pojasnila je Klarić.

Projektom se nastoji ukazati da je potrebno “ponovo uspostaviti red u određenim poljima”, piše N1.

– Sarajlije nisu svjesne da većina naših česmi više ne radi. Ja sam i turistički vodič i svjesna sam kako i neke stvari u očima turista u našem gradu izgledaju. Sarajevo je nastalo zbog izvora pitke vode, a mi smo i zaboravili zbog čega smo nastali, da smo oaza… Nekada su svi putnici u gradu mogli imati besplatnu vodu, a danas ne. Na našem projektu ljudi su pozvani i da sami kandiduju potencijalna mjesta u gradu za nove česme. Možda bi u Sarajevo u Evropi moglo postati brend uz poruku ljudima “ovdje ne trebate kupovati vodu”, nada se Krsulj.

Jedna od želja onih koji rade na projektu je i da Google u svoje karte unese česme, a da bi se to uradilo – neko mora stajati iza sigurnosti te vode. Projektom su tačno definisani koraci.

Do sada je mapirano blizu 300 česmi, a vjeruje se da ih u Sarajevu ima skoro 1.000. Inicijativu je prihvatila i Skupština KS, a njoj će se posvetiti i Grad Sarajevo. Mapa koja bi bila dostupna turistima i građanima mogla bi doprinijeti i smanjenju plastičnog otpada u gradu.

Izvor: Oslobođenje

Pin It on Pinterest

Share This